Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár haly na výrobu pelet v Dolních Povelicích způsobil škodu za čtyři milióny korun

V úterý 26. 3. 2024, krátce po půl jedné odpoledne, vyjelo sedm jednotek hasičů k požáru haly o rozměrech 20 × 8 metrů, ve které se vyráběly pelety. Oheň se rozšířil i na přilehlý seník. Z haly byl pomocí nakladače vyvážen materiál na výrobu pelet.

Operační středisko přijalo oznámení o požáru haly v obci Dolní Povelice, v okrese Bruntál, ve 12:34 hod. Na místo byly vyslány dvě profesionální a pět dobrovolných jednotek hasičů, které se podílely na hašení požáru a zajištovaly dopravu vody.

Během příjezdu prvních jednotek hořelo v hale o rozměrech 20 × 8 metrů, ve které byly uloženy stroje a materiál na výrobu pelet. Vedle haly hořel i menší seník o rozměrech 2×10 metrů. Na hašení požáru bylo nasazeno celkem šest vodních proudů, kdy dva proudy poskytovaly krytí nakladači, který vyvážel materiál ven z haly.

Hasiči také používali automobilovou plošinu, kterou uhasili plameny na střeše haly a následně rozebírali její konstrukci a vyhledávali případná skrytá ohniska.

Požár se hasičům podařilo uhasit po sedmi hodinách. Po ukončení hasebních prací zůstaly na místě události, až do ranních hodin, dvě dobrovolné jednotky, které hlídaly požářiště. Hasiči po celou dobu dopravovali vodu k hašení z nedalekého rybníku.

Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na čtyři milióny korun. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Lukáš Popp
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet