Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se rozloučili s končící ředitelkou kanceláře ředitele HZS Zlínského kraje Dagmar Sikmundovou

S koncem března se s námi po více než dvaceti letech ve služebním poměru rozloučila příslušnice plk. Mgr. Dagmar Sikmundová. V historii Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje zastávala jako první žena od 1. srpna 2017 pozici ředitelky kanceláře krajského ředitele, kterou vykonávala až do konce své hasičské kariéry.

Při výkonu své funkce zažila mnoho nenadálých situací a vždy s „grácií“ jí vlastní vše zodpovědně řešila. Jednou z nich bylo například covidové období, kdy ve ztížených podmínkách zařizovala potřebná opatření, která se v tomto období každým dnem měnila.

Za dobu funkce kancléřky vytvořila dvě tradice. Jednou z nich bylo slavnostní složení služebního slibu nově přijatých příslušníků. Pod její taktovkou tak vznikl krásný a důstojný ceremoniál, při kterém před zraky rodinných příslušníků a přátel složili slib naši noví kolegové a tímto vždy završili přijetí k Hasičského záchrannému sboru Zlínského kraje. Největší odměnou poté pro ni byli usměvaví, leč mnohdy k slzám dojatí, příbuzní a blízcí slibujících příslušníků.

Mezi druhou nově vzniklou tradici lze bezesporu zařadit i slavnostní předávání služebních medailí „Za věrnost III. a II. stupně“. Vyznamenání je tak každoročně předáno z rukou zástupce Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR a krajského ředitele HZS Zlínského kraje plk. Ing. Víta Rušara.

Velice si vážím mnohaleté spolupráce s ředitelkou kanceláře Dagmar Sikmundovou. Po celou dobu působení v této funkci měla nelehké úkoly – zajistit personální stabilitu sboru, a především nábor hasičů napříč celým Zlínským krajem, a to jak při zvýšené odchodovosti hasičů v letech 2021 a 2022, tak na nově zřizovaná místa v zásahových jednotkách.

Nastavila u HZS Zlínského kraje jednotný systém obsazování služebních míst a sjednotila pravidelné hodnocení příslušníků dle služebního zákona. Organizovala také akce u příležitosti otevření nových stanic HZS Zlínského kraje, slavnostní sliby pro nové příslušníky, předávání medailí a dalších ocenění.

Doprovázela či zastupovala mne na společenských událostech. Oceňuji i její zkušenosti, které získala na začátku své hasičské kariéry na Generálním ředitelství HZS ČR, kde byla u vzniku mnoha předpisů a interních nařízení a měla tak přehled o jejich historickém vývoji a vzájemných vazbách. V neposlední řadě si také cením, že do převážně mužského kolektivu vnášela v mnohých situacích potřebný ženský pohled.

Do nové etapy života jí přeji zejména pevné zdraví a osobní pohodu,

při rozlučkovém proslovu shrnul a poděkoval za spolupráci krajský ředitel plk. Ing. Vít Rušar.

Svou hasičskou kariéru plukovnice Dagmar Sikmundová započala začátkem roku 2004 na Generálním ředitelství HZS České republiky na personálním oddělení. V létě roku 2009 přestoupila z Prahy do Zlína, a to na pracoviště právní a organizační krajského ředitelství HZS Zlínského kraje. Zde se na pozici právníka podílela na tvorbě interních předpisů. Po osmileté praxi přešla na pozici již zmíněné ředitelky kanceláře ředitele.

Celý kolektiv HZS Zlínského kraje přeje do dalších let především pevné zdraví a mnoho osobního elánu.

Sdílet