Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mělničtí lezci absolvovali periodický výcvik v netradičním prostředí

O Popeleční středě a na Zelený čtvrtek proběhla každoroční pravidelná odborná příprava hasičů-lezců územního odboru Mělník. Letos byla zaměřena na záchranu osob z technologických zařízení a na stromolezení.

Díky vstřícnosti vedení byl k výcviku převážně využit rozsáhlý areál přístavu Mělník. První den lezci cvičili záchranu osoby z kabiny obrovského přístavního portálového jeřábu a záchranu pracovníka telekomunikací, který náhle zkolaboval při kontrole a údržbě anténních systémů na vysokém komíně. Vzhledem k častým výjezdům k záchraně osob a zvířat ze stromů si také prakticky zopakovali hlavní zásady výstupu do koruny. V teoretické zdravotnické části výcviku probírali především otázky spojené s možnými traumaty z visu.

Druhý den následovala záchrana sebevraha z konstrukce jeřábu pomocí lanové techniky a vytvoření lanové cesty na ocelové konstrukci parovodu, což jsou také situace, se kterými se už mnozí členové lezecké skupiny při výjezdové činnosti setkali.

Oba dny panovalo sice bezesrážkové počasí, ale foukal poměrně silný vítr, který dosahoval v poryvech rychlosti až 75 km/h. Výcvik přesto proběhl bez komplikací a mělničtí lezci jsou zase o trochu lépe připraveni na náročné zásahy ve výšce a nad volnou hloubkou.

plk. Ing. Jaroslav Gabriel
ředitel ÚO Mělník
HZS Středočeského kraje
Sdílet