Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Devátý ročník spektrometrického semináře pro radiační pracovníky v chemických laboratořích HZS ČR se konal v obci Kamenice

Ve velikonočním týdnu se ve Školicím středisku a chemické laboratoři Kamenice konal již devátý ročník spektrometrického semináře pro radiační pracovníky chemických laboratoří HZS ČR.

První den nabitého programu měli účastníci možnost navštívit moderní laserové centrum Dolní Břežany, jehož součástí je i nejvýkonnější laser na světě o výkonu 10 PW. Během exkurze se nás ujala vedoucí BOZP, která nám ukázala a osvětlila problematiku radiační ochrany v tomto unikátním zařízení.

Druhý den se účastníci přesunuli na Katedru reaktorů Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVÚT, kde si otestovali naše přístroje pro měření a detekci neutronů a také si pomocí našich gama spektrometrů „nabrali“ spektra různých jaderných materiálů s různým stupněm obohacení U235.

Následující den jsme se v zázemí laboratoře HZS v Kamenici věnovali úpravě a detailní analýze naměřených spekter, kalibraci spektrometrů apod. V neposlední řadě jsme se ze získaných výsledků snažili postupem vyvinutým odborníky z IOO odhadnout stupeň obohacení jaderných materiálů.

Tato dovednost a znalosti získané během semináře jsou cenné pro chemické laboratoře, zejména v případě spolupráce s Policií ČR při odhalování trestné činnosti v oblasti radiační ochrany.

Sdílet