Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sahají si na dno nejen v práci, ale i v osobním volnu, vznikl dokument o tvrdé přípravě hasičů na extrémní závod B7

Beskydská sedmička, fenomén, který je znám nejen v Moravskoslezském kraji. Jak se poprali příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje s trasou dlouhou 101 km a převýšením neskutečných 5 500 metrů?

V časosběrném dokumentu HZS MSK vs. B7 jsou představeni tři muži – hasiči a jejich příběhy. Příběhy, nejen samotného závodu B7, ale celkový pohled na to, jak náročné byly intenzivní přípravy a plánování tréninků, ale také skloubení pracovního a rodinného života při přípravě na tento extrémní závod. Premiéra dokumentu byla uvedena, ve středu 20. 3. 2024, v kopřivnickém ki­ně.

Beskydská sedmička – neboli B7 – je Mistrovstvím České republiky v horském maratonu, a to nejen jednotlivců ale také dvojic. Všichni závodníci musí překonat trasu dlouhou 101 km s neskutečným převýšením 5 500 metrů, a to vše v časovém limitu maximálně 29 hodin. Trasa vede z Třince, kde se zároveň odehrává hromadný start, do Frenštátu pod Radhoštěm. Závodníci musí překonat nejznámější beskydské vrcholy Javorový, Ropici, Travný, Lysou horu, Smrk, Čertův mlýn a Radhošť.

Celý dokument pak pojednává o třech hasičích HZS MSK z územního odboru Nový Jičín. Ti jsou připraveni sáhnout si na dno nejen svých fyzických, ale také psychických sil. Jak obstáli ppor. Lukáš Jelšík, mjr. Tomáš Melčák a nstržm. Daniel Šoltés, kteří běžně nasazují své životy v tom nejextrémnějším závodění v Česku a co vše pro to museli obětovat?

Jejich cestu, od přípravy, až po samotný průběh závodu, dokumentovali, po dobu tří let, režisér Michal Weislechner, společně s kameramany Martinem Türkem a Tomášem Kouřilem, o texty a korekci se pak postaral Jakub Kozák.

A co o celém projektu říká sám režisér?

Především bych rád poděkoval nejen protagonistům, kteří se odhodlali sdílet své příběhy a otevřít se před kamerou. Bez jejich odvahy a ochoty by tento dokument nemohl vzniknout. Dále bych rád vyjádřil vděčnost celému štábu, který se na tomto projektu neúnavně podílel, děkuji za vaši profesionalitu, nasazení a kreativní přístup. A na závěr chci poděkovat vedení 
HZS MSK za podporu při tvorbě dokumentu.

Sdílet