Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Příbramskou halovou věž opět ovládli loňští vítězové

V sobotu 13. dubna se na centrální hasičské stanici Příbram uskutečnila halová soutěž ve výstupu do čtvrtého podlaží cvičné věže pomocí hákového žebříku. Sedmý ročník netradičního závodu byl opět přehlídkou skvělých výkonů v obou kategoriích.

Po krátkém nástupu a uvítání všech závodníků začalo soutěžní klání, do kterého se letos přihlásil rekordní počet 58 závodníků, z toho 47 mužů a 11 žen. V základním kole předvedl každý soutěžící tři pokusy, ze kterých o postupu a nasazení do další fáze závodu rozhodoval nejlepší z nich. Do vyřazovacích rozběhů se kvalifikovalo šestnáct mužů a čtyři ženy. Následným systémem pavouka pak postupovali pouze ti nejlepší, kteří se nakonec utkali o kovy nejcennější.

Mezi ženami opět obhájila prvenství z minulých let Kamila Soukupová (loni ještě pod jménem Bartošková) z SDH Horní Cerekev. Časem z druhého pokusu 7,54 s, který byl zároveň nejlepším ženským výkonem dne, však za svým maximem z loňska zůstala o dvanáct setin. Ve finálovém rozběhu porazila Annu Umnerovou z SDH Dobřany, která se tak mohla těšit ze stříbra. Na třetím místě skončila Lívia Jankaninová z KHŠ Poprad.

Mezi muži tak jako loni kraloval Marian Rerko z HaZZ Poprad. Při jeho pokusech se časomíra šestkrát ze sedmi startů zastavila pod čtrnácti sekundami. Ve třetím pokusu časem 13,35 s zaběhl nejrychlejší mužský čas dne a za svým loňským rekordem příbramského halového mítinku zaostal o pouhé čtyři setiny sekundy. Ve finálovém běhu se s ním o zlatou medaili utkal Pavel Krpec z HZS Moravskoslezského kraje, ale Rerko dominoval i ve svém posledním vystoupení. O zbylé místo na stupních vítězů svedli souboj Daniel Klvaňa z HZS Moravskoslezského kraje a Dominik Soukup z SDH Žebnice, cenný bronz vybojoval Soukup.

Nejlepším Středočechem byl domácí Jakub Čermák, který časem 14.94 s skončil celkově na 6. pozici, dále berounský Štěpán Svoboda (11. místo) a kladenský Dominik Adrée (17. místo).

Při slavnostním nástupu s vyhodnocením převzali vítězové poháry a hodnotné věcné ceny z rukou ředitele územního odboru Příbram plk. Ing. Tomáše Horváta, Ph.D., a starosty SH ČMS OSH Příbram Bc. Václava Jankovského. Nechybělo ani tradiční vyhodnocení nejrychlejšího ženského a mužského pokusu a také předání putovních pohárů.

Soutěž připravil Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje ve spolupráci se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska a Hasičským sportovním klubem Příbram z. s. Poděkování za přípravu i hladký průběh závodu patří všem organizátorům a rozhodčím. Sponzorům a partnerům děkujeme za ceny a finanční podporu při uspořádání této akce.

mjr. Bc. Pavel Maňas
územní odbor Příbram
Sdílet