Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru v Bartošovicích byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, vznikla škoda za více než 5 milionů

Ve středu 17. 4. 2024, krátce po půl druhé ráno, vyjeli hasiči k nahlášenému požáru haly v Bartošovicích na Novojičínsku. Během dojezdu prvních jednotek, bylo vzhledem k rozvoji požáru, nutné navýšit počet cisteren i hasičů. Byl proto vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Operační středisko hasičů přijalo informaci o požáru haly v Bartošovicích sedm minut po půl druhé ráno. Na místo vyjelo devět profesionálních a dobrovolných jednotek, kromě cisteren na místě zasahovala i automobilová plošina.

Hasiči po příjezdu na místo události zjistili, že došlo k požáru uskladněného palivového dříví, které bylo uloženo v přepravních bednách na ploše 20 × 5 metrů. Požár se ale již začal rozšiřovat na vedle stojící skladovací halu. Hasiči se tak okamžitě zaměřili na hašení haly a současně i hořícího dřeva.

Celkem bylo nasazeno pět vodních proudů, kdy jedním proudem bylo prováděno hašení uvnitř haly, další směřovaly na dřevo a vnější plášť a střechu. Rychlým zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na celou halu. Hasiči následně halu odvětrali přetlakovou ventilací a pomocí plošiny provedli kontrolu a dohašení skrytých ohnisek. Plošina byla dále použita i k nasvícení celého požářiště.

Dopravu vody na místo zásahu muselo zajistit několik cisteren, které dovážely vodu z nedalekého rybníka a hydrantu.

Hasičům se požár podařilo dostat pod kontrolu po dvou hodinách, do ranních hodin pak probíhalo rozebírání a prolívání hromady dřeva a neustálá kontrola haly. V ranních hodinách bylo zahájeno šetření příčiny požáru.

Škoda způsobená ohněm byla vyčíslena na 5,3 mil. korun, uchráněné hodnoty se vyšplhaly na 32 mil. korun.

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet