Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Generální ředitel HZS ČR hostil jednání ředitelů civilní ochrany zemí Višegrádské čtyřky a Rakouska

Zástupci Hasičského záchranného sboru České republiky v čele s jeho generálním ředitelem genpor. Vladimírem Vlčkem přivítali dne 9. dubna 2024 v Praze delegáty zemí Višegrádské čtyřky (V4) a Rakouska.

Účelem tohoto přijetí bylo tradiční setkání generálních ředitelů civilní ochrany zemí V4, které se každoročně koná v jedné z členských zemí. Vzhledem k českému předsednictví skupině V4 tak letos toto setkání organizovala Česká republika. Na základě osobního pozvání genpor. Vladimíra Vlčka byl nad rámec klasického formátu zastoupení zemí V4 účasten také zástupce Rakouska.

Program setkání generálních ředitelů civilní obrany zemí V4 byl rozvržen do 2 dnů, v rámci kterých se účastníci zaměřili na různá témata. Jednání zahájil generálporučík Vladimír Vlček přednáškou o HZS ČR a jeho roli v rámci CO.

Dále představil oblasti, kterými se aktuálně HZS ČR zabývá. Následovaly příspěvky pplk. Lenky Hejzlarové týkající se změny klimatu a jejího dopadu na střední Evropu a kpt. Jiřího Matějky zabývajícího se problematikou CBRN. Dalšími tématy diskuse pak byly legislativa, systém varování a vyrozumění a potencionální hrozby současnosti.

Následující den účastníci navštívili národní operační středisko na Generálním ředitelství HZS ČR a vyslechli si prezentace delegací z Maďarska, Polska a Rakouska.

Obecně česká strana zaznamenala ryze pozitivní ohlasy z pléna účastníků. Další setkání, MEETING DG CP, se uskuteční ještě v tomto roce v Polsku, které nás v předsednictví vystřídá.

Sdílet