Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče v části republiky zaměstnal silný déšť, voda zaplavila i část dálnice D1

Hasiče v části Česka zaměstnal večerní a noční déšť, museli čerpat vodu, čistit propustky i komunikace.

Středočeský kraj

Celkem jsme vyjeli k 35 zásahům. V 16 případech šlo o technickou pomoc při níž jsme odstraňovali stromy, čerpali vodu, zprůchodňovali ucpávající se propusti jako na 57. km dálnice D1.

Jihomoravský kraj

Ve večerních a nočních hodinách jihomoravští hasiči v souvislosti s deštěm vyjížděli k 21 událostem.

Jednalo se převážně o zatopené komunikace a sklepy domů. Nejvíce událostí hasiči řešili v Brně (17), na Boskovicku (3) a v Modřicích (1).

Voda způsobila dopravní komplikace na ulici Jedovnická a na Kolišti. Na Kolišti hasiči pomáhali s vytažením zatopeného auta. V Olešnici čistili silnici od nánosu bahna.

Olomoucký kraj

V souvislosti s vydanou výstrahou na silné bouřky v Olomouckém kraji vyjížděly profesionální a dobrovolné jednotky pouze ke dvěma událostem.

Obě situace jsme řešili na Prostějovsku. Obci Klady došlo po prudkém dešti k zatopení prostor místní školní jídelny. Na místě s profesionální jednotkou stanice Konice zasahovaly také dobrovolné jednotky Kladky a Ludmírov.

Ve zmiňovaných prostorech v několika místnostech voda dosahovala odhadem 30 cm, postupně ji pomocí čerpadel odčerpali. V druhém případě došlo k pádu drátů elektrického vedení v Kostelci na Hané do ulice před domem.

Jednotky (stanice Prostějov a dobrovolná Kostelec na Hané) provedly bezpečnostní zajištění místa události a vyčkaly do příjezdu hotovostní služby energetiků.

Sdílet