Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Opět se otevřelo hasičské muzeum v Oslavanech, vzdalo hold Ladislavu Švejdovi

Ve středu 1. května se, po zimní přestávce, otevřelo Hasičské muzeum v Oslavanech u Brna. Novým prvkem mezi exponáty se stala pamětní vitrína s památkami na Zasloužilého hasiče, Čestného starostu OSH Brno – venkov, nositele Řádu svatého Floriana, bratra Ladislava Švejdu.

Ladislav Švejda zemřel 28. 12. 2022 ve věku 85 let. Za svého života , který celý zasvětil hasičům, prošel mnoha funkcemi, které vykonával čestně a obětavě. Pro zapálené hasiče byl vzorem, jakých není mnoho. Velkou péči věnoval hasičské mládeží a dorostu. Jeho vedení a rozhodcování dětských soutěží je dodnes legendární. I v pokročilém věku a se zdravotními potížemi, pracoval jako vedoucí Krajského aktivu Zasloužilých hasičů Jihomoravského kraje, spolupracoval s Českým rozhlasem Brno a se svou časomírou jezdil po soutěžích v okolí Brna.

Z vděčnosti za tisíce hodin, věnovaných hasičům, se OSH Brno – venkov dohodlo s Hasičským muzeem Oslavany na zřízení vzpomínkové vitríny. Po dohodě s vdovou, sestrou Naděždou Švejdovi, rovněž Zasloužilou hasičskou, následovalo věnování vycházkové uniformy, fotografií a vyznamenání. Slavnostního odhalení se zúčastnila sestra N. Švejdová, starostka KSH Jihomoravského kraje, starostka OSH Brno – venkov a hosté a přátelé z našeho kraje i z Kraje Vysočina.

Sestra Jana Štelclová, starostka OSH Brno – venkov, zavzpomínala na Laďu Švejdu, jeho zásluhy a nesmírný elán a pracovitost. Sestra Naděžda Švejdová s dojetím poděkovala všem, kteří se o zřízení pietního místa zasloužili. Akce byla zakončena přátelským posezením v hasičské vinárně.

Sdílet