Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

II. Mistrovství HZS České republiky

II. Mistrovství České republiky ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel se koná v Pardubickém kraji

Ministerstvo vnitra ČR, generální ředitelství HZS ČR, Česká asociace hasičských důstojníků a Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje pořádá dne 5. října 2004 od 9 hodin na Masarykově náměstí v Pardubicích II. Mistrovství České republiky ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

Na Masarykově náměstí v centru Pardubice bude soutěžit 14 nejlepších družstev z celé České republiky a jedno družstvo HZS podniku. Jejich cílem bude co nejrychleji se dostat ke zraněným osobám, poskytnout jim předlékařskou pomoc, a to vše samozřejmě za dodržení bezpečnostních pravidel. Soutěžní tým budou vždy tvořit čtyři hasiči. Základní limit pro splnění úkolů týmu je 12 minut. Hodnocení zásahu a vyproštění zraněných osob z havarovaného vozidla se provádí ve třech oblastech, a to v oblasti taktiky, v oblasti techniky provedení zásahu a v oblasti první předlékařské pomoci. Hasiči si musí poradit s úkolem, který bude pro všechny týmy stejný. Scénář dopravní nehody vypadá takto: vozidlo narazilo do sloupu a skončilo na boku. Uvnitř vozu budou uvězněny dvě osoby, které nutně potřebují vyprostit z vozu a poskytnout první pomoc. Záchranářům samozřejmě poloha vozidla bude komplikovat samotné vyprošťování, ale našim cílem bylo, a pravidla soutěže nám to dovolují, se co nejvíce přiblížit reálné situaci, protože ne vždy je při dopravní nehodě vozidlo na kolech.
Samotný zásah bude hodnotit sedmičlenná porota, ve které nesmí chybět ani lékař zdravotnické záchranné služby. Dva z rozhodčích mají zkušenosti z mezinárodních soutěží tohoto typu.

nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
mistrovství pardubice
Sdílet