Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

ROPA 2004

Jihomoravské okresy Hodonín a Břeclav budou ve středu 13. října 2004 dějištěm mezinárodního taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému ČR a jednotek Hasičského a záchranného sboru Slovenské republiky ROPA 2004.

Námětem cvičení bude mimořádná událost – havárie na ropovodu Družba s únikem ropy do řeky Moravy v místech, kde tento vodní tok tvoří hranici ČR a SR. Cvičení se uskuteční v součinnosti se společností MERO ČR, která je provozovatelem ropovodu Družba. K základním cílům patří procvičit součinnost operačních středisek IZS a systému vyrozumění při nasazování jednotlivých složek z tuzemska i nasazování sil a prostředků ze zahraničí, dále procvičit součinnost součinnost centrálního dispečinku společnosti MERO v Nelahozevsi s operačním a informačním střediskem HZS Jihomoravského kraje při odstraňování následků ropné havárie. Cvičení má také v praxi prověřit taktiku zásahu složek IZS, postupy podle havarijních plánů, akceschopnost výjezdových skupin provozovatele ropovodu, i plnění dalších úkolů spojených s likvidací následků havárie s ekologickými důsledky.
Cvičení se zúčastní jednotky, štáby a výjezdové skupiny HZS ČR a HaZS SR, Sborů dobrovolných hasičů, zdravotní záchranné služby, Policie ČR, 74. zvz Bučovice Armády ČR, provozovatele ropovodu Družba a. s. MERO, podniku Povodí Moravy a rovněž specialisté ze společností ČEPRO, Dekonta, REO AMOS a dalších společností a pracovišť.
Ke sledování průběhu cvičení srdečně zveme také zástupce médií. Sraz a akreditace novinářů bude ve středu 13. října od 8.00 do 8.15 hod. na územním odboru HZS, tř. bří Čapků 3 v Hodoníně (sídlo centrální požární stanice a ZZS), kde novináři obdrží program cvičení, podrobné tiskové informace a povolení ke vjezdu do prostoru akce (vzhledem k nasazení a pohybu značného množství vozidel a techniky nebude vjezd bez zvláštního povolení možný). V 8.30 hod. následuje prezentace cvičení a krátká tisková konference, v 9.00 hodin se novináři a hosté přesunou do prostoru cvičení, kde mohou sledovat jeho průběh, pořizovat obrazové i zvukové záznamy a hovořit s přítomnými řídícími funkcionáři i představiteli jednotlivých složek a experty.
Zásah k likvidaci simulované ropné havárie včetně stavění norných stěn potrvá do 12 hodin, od 12 do 13 hodin se uskuteční praktické ukázky vybavení složek a firem speciální technikou, zařízením, přístroji, ochrannými prostředky a dalšími materiálem.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet