Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kalousek svůj návrh neobhájil

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek neuspěl s návrhem odložit razantní zvýšení platů policistů, celníků a hasičů o dva roky. Pro odklad účinnosti služebního zákona se vyslovili lidovci a občanští demokraté.

Poslanci zrušili letošní 14. platy ústavním činitelům, soudcům a státním zástupcům. Před měsícem to přitom odmítli. Od příštího roku si „platy navíc“ rozdělí už během roku. Těšit se mohou i policisté a hasiči – lidovcům se nepodařilo prosadit, aby se odložilo zvýšení jejich mezd.

Poslanci také rozhodli, že takzvané „další platy“ od příštího roku zruší. Zatímco sami si peníze určené na 13. a 14. platy rovnoměrně rozdělí během dvanácti měsíců, ostatním státním zaměstnancům nechají jen dvacet procent z 13. platu.

Státní úředníci, učitelé či policisté tak mohou doufat, že dostanou alespoň letos vánoční prémii. Premiér Stanislav Gross jim po sobotním jednání s odboráři slíbil čtvrtinu mzdy navíc, tedy v průměru kolem 4000 korun. Levicoví poslanci, mezi nimi například ministr práce Zdeněk Škromach, ale odklad účinnosti zákona a jeho přehodnocení odmítli. Zastánci vyšších platů pro policisty nakonec převážili i v závěrečném hlasování.
Sdílet