Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár střechy stodoly

Dne 13. 10. 2004 v 15.09 hod. byli hasiči informováni o požáru stodoly v Uherském Brodě.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami, kterou posílila další jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s cisternou a jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Vlčnov a Uherský Brod. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy hospodářského stavení sloužícího k podnikání.

Hasiči bleskově rozvinuli vodní vedení a začali požár hasit na několika místech. Značná část střechy se probořila a zbytek bylo nutné strhnout. Do některých místností spodního patra budovy museli hasiči vniknout násilím. K odvětrání zakouřených prostor byla použita přetlaková ventilace. Hasiči postupně vnikli na horní patro a požár se jim podařilo lokalizovat hodinu po příjezdu. Rychlým zásahem hasičů se především podařilo zabránit rozšíření požáru na sousední objekt dalšího stavení a rodinného domu. Členové dobrovolných hasičských sborů postupně požár dohasili a uklidili ohořelé trámy. Sami po odjezdu profesionálních hasičů dohlíželi nad místem požáru z bezpečnostních důvodů.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo ohledáno. Požár zachvátil celou střechu o rozměru 30×7 metrů na jednom křídle dvou spojených budov. Kromě střechy byl poškozen také strop stavení. Požárem bylo poškozeno také jedno osobní auto zn. Mazda, které bylo zaparkováno u hořícího objektu. Škoda způsobená požárem byla odhadnuta na 200.000 Kč. Jako příčinu vzniku požáru určil vyšetřovatel nedbalost majitelky, které v těsné blízkosti stodoly pálila biologický odpad. Několik žhavých částí ohně se dostalo na střechu a vznikl požár. Vlivem větru se požár rozšířil ze střední části střechy na celou plochu.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet