Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

A je to tady

Po odvysílání několika štvavých reportáží o tom, jak budou hasiči bohatí, začínají někteří lidé laicky posuzovat ekonomičnost zásahů.

Včera ve večerních hodinách byl u Karlova mostu v Praze zachraňován občan, který skočil do Vltavy. Vzhledem k tomu, že se na místo nemohla dostavit jednotka s člunem, přistoupil velitel zásahu k použití výškové techniky, za jejíž pomoci byl promáčený občan vytažen z vody. Po odvysílání ranního zpravodajství jedna z občanek neváhala a zavolala tiskové oddělení hasičů s tím, že jí vadí způsob záchrany tohoto občana. Prostě se jí zásah zdál jako daňovému poplatníkovi neekonomický.

Ano přiznejme si, že vytažení člověka z Vltavy něco stojí. Otázka je, jestli se dá záchrana lidského života vyčíslovat pěnězi. Ale jak to tak vypadá, budeme si na takovéto posuzování práce hasičů zvykat. Už se těším na to, jak bude operační středisko před případným vysláním jednotek na místo případu provádět finanční rozbory. Možná by se už teď měly začít tvořit tabulky záchranných činností, které se daňovým poplatníků nevyplácí.

Foto: Milan Pacík HZS Praha
Sdílet