Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár karvinské diskotéky u soudu

Soud řeší případ požáru diskotéky, obžalovaní se viní navzájem

Požárem diskotéky U Vlka, při kterém loni zemřela sedmnáctiletá dívka a dalších sedm desítek lidí utrpělo zraněni, se dnes začal zabývat karvinský okresní soud. Podle žalobce za požár nesou odpovědnost tři muži: spolumajitel podniku Pavel Vlk, házenkářský reprezentant Michal Brůna a Alexander Bosnay. Právě výslechem trojice, která se údajně podílela na odpálení zábavní pyrotechniky, od níž chytil strop diskotéky, proces začal. Výpovědi se různí a obžalovaní se obviňují navzájem.
S výslechem před senátem okresního soudu dnes ale souhlasil pouze Brůna. Vlk i Bosnay odmítli hovořit. Předseda senátu proto přečetl jejich výpovědi z přípravného řízení. Brůna řekl, že společně s bratrem přišel na oslavu zásnub známého. „Nejprve jsme byli v domě Vlka. Později jsme se přesunuli na diskotéku,“ řekl s tím, že spolumajitel diskotéky mu během večera třikrát řekl, že chystá jako překvapení pro snoubence ohňostroj. „Předpokládal jsem, že bude odpálen uvnitř. Bosnay tam totiž už jednou rachejtli odpálil,“ tvrdil s tím, že on sám s ohňostrojem neměl nic společného a na odpálení se podílel Bosnay. „Stál jsem asi čtyři metry od Bosnaye. Nepomáhal jsem mu,“ řekl. Vlk, který by podle některých poškozených měl nést odpovědnost i za neodpovídající únikové trasy a východy, už dříve řekl, že u zapalování nebyl a on původně chtěl ohňostroj dělat venku. Během dřívějšího výslechu řekl, že stál v patře na balkoně.
Třetí obviněný Bosnay během vyšetřování čtyřikrát změnil výpověď. Nejprve policii tvrdil, že byl opilý a někdo mu „rachejtli“ dal do ruky a odpálil. Řekl, že neví, kdo to byl. Postupně ale měnil svou výpověď a nakonec obvinil Brůnu.
Také házenkář původně tvrdil, že stál daleko od místa, kde byla odpálena. Dnes přiznal, že lhal, aby pomohl Bosnayovi. „Byli jsme dobří přátelé. Chtěl jsem říct, že jsem byl co nejdál a nic neviděl,“ řekl. Dodal, že názor změnil v okamžiku, kdy jej kamarád obvinil, že se na odpálení pyrotechniky podílel.
Zcela jiný názor má ale na případ státní zástupce. Podle něj trojice zábavní pyrotechniku odpálila, aniž by vyhodnotila všechna rizika. V obžalobě uvedl, že fontánu nechal v podniku odpálit právě Vlk, který nachystal hned dvě světlice. Při prvním odpálení ale selhal monočlánek, který měl světelný efekt iniciovat. Podle obžaloby to byl právě Vlk, kdo Brůnovi a Bosnayovi další monočlánek přinesl.
K soudu dnes přišlo několik účastníků diskotéky, kteří utrpěli zranění. Nejhůře skončilo deset hostů, kteří byli hospitalizováni s těžkými popáleninami. Řada z hostů se k soudnímu sporu připojila a žádají náhradu škody za zničený pajetek a bolestné. Celkem by jim souzení měli vyplatit více než dva miliony korun. O něco nižší částku požadují pojišťovny. „Budeme ještě žádat o náhradu za snížení společenského uplatnění. V současné době to ale není ještě možné. Tento nárok můžeme uplatnit až rok po zahojení,“ řekla ČTK zmocněnkyně několika popálených.
K soudu dnes přišli i rodiče zemřelé dívky, která podle některých svědků těsně před požárem usnula v salonku v horním patře podniku a udusila se zplodinami. „Bylo to strašné. Nikomu to nepřeji,“ řekla novinářům matka mrtvé. „Za to by měli být před soudem představitelé města, kteří jim povolili diskotéku provozovat,“ dodal otec. Narážel tak na fakt, že objekt byl oficiálně zkolaudován na provoz autocentra s bufetem.

<a href=„https:/­/www.pozary.cz/cla­nek.asp?id_clan­ku=1662“ target=>Článek o požáru
Sdílet