Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ministr Gross má snahu vybavit dobrovolné hasiče

Jedenáct miliard korun činí podle ministra vnitra a místopředsedy vlády Stanislav Gross vnitřní dluh na vybavení sborů dobrovolných hasičů. Ministr proto přislíbil iniciativu týkající se obnovy vybavení dobrovolných sborů, práce to ale bude podle něj složitá.

Ministr vnitra to uvedl na setkání s dobrovolnými hasiči, starosty zatopených obcí a širokou veřejností, které inicioval starosta Podsedic a poslanec Parlamentu ČR Robert Kopecký.

„Někdy nejde ani rozeznat hranice mezi průvodem dobrovolných hasičů a historickou přehlídkou,“ dokumentoval špatný stav vybavení většiny dobrovolných sborů ministr Gross. Ty podle něj přesto společně s ostatními složkami záchranného systému při zásazích předvedly plné nasazení a za jejich práci jim poděkoval. Ministr zároveň uvedl, že chce vytvořit tlak na to, aby do tohoto systému proudili větší finanční toky. K tomu podle něj pomůže takzvaný trojsložkový systém financování, kdy by se měly na vybavení sborů finančně podílet i pojišťovny. „Pojišťovnám z toho bude plynout také jisté plus, neboť hasiči díky lepší technice budou třeba dříve na místě a zabrání tak větším škodám a pojišťovny pak budou mít menší pojistné plnění,“ vysvětlil ministr Stanislav Gross.

Lepší vybavenost hasičů a policie byla podle něj jedním z důvodů, proč navrhl větší rozpočet pro svůj resort. „Zatím to při přípravě rozpočtu vypadá, že na tom budeme lépe, než v minulém roce, ale nebude to pořád tolik, kolik by bylo potřeba,“ uvedl ministr. Integrovaný záchranný systém podle něj při povodních až na drobnosti zafungoval jako celek skvěle, při odklízení následků však již ministr jisté nedostatky spatřoval.

Letošní povodně byly podle něj prověřením všech složek záchranného systému a mělo by z nich plynout poučení, neboť nastává období s častějšími mimořádnostmi počasí. Při povodních zasahovalo podle čísel ministerstva vnitra celkem 16,5 tisíce dobrovolných hasičů v celé republice. Někteří z nich ještě stále na odklízení následků povodní pracují, například při likvidování lagun, které zůstaly po rozvodněném Labi. „Naší snahou je laguny odstranit, pokud to vůbec přírodní podmínky dovolí. Z Moravy máme zkušenosti, že jezera na polích přetrvala několik měsíců,“ řekl ministr Gross. Hasiči budou podle něj na čerpání nasazeni, pokud to bude možné a příroda to dovolí.

Ministr Stanislav Gross se také v Podsedicích setkal se zástupci Lužických Srbů ze sdružení Domowina, kteří do ministrových rukou předali symbolický šek na 5 000 Euro určený obětem povodní, přičemž dobročinné sbírky mezi Lužickými Srby ještě peníze potřebným přinesou. Pomoc Lužických Srbů Litoměřicku není ale jen finanční. Do okresu přivezli již třináct kamiónů s humanitární pomocí a i sami se zapojili do odklízecích prací. „Naše rodiny jsou připraveny pomoci konkrétním postiženým rodinám z Litoměřicka,“ řekl Křesan Baumgärtel, člen prezidia sdružení Domowina. Ministr se setkal také s něterými starosty zatopených obcí. Starosta Lukavce Josef Hlaváček například poděkoval Robertovi Kopeckému za sbírku pro Lukavec. „V okamžiku největší beznaděje, kdy zatopení lidé něměli peníze ani na chleba přišla pomoc, kdy na občana vyšlo asi 1 450 korun a při předávání nechyběly ani slzy dojetí,“ popsal starosta Josef Hlaváček. S komentáři a připomínkami pak vystoupili i starostové ostatních obcí a měst.

Svou šanci se zeptat ministra měli i přísedící občané. „Debata s občany byla jedním z hlavních důvodů mé návštěvy Podsedic. Je to jiné, než hovořit s úředníky či starosty,“ řekl ministr vnitra a místopředseda vlády Stanislav Gross.

(zdroj: Deník Litoměřicka 25.09.02, autor: Petr Weikert, www.cssd.cz)
Sdílet