Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lezecké závody HZS ČR

16.října byl na lezecké stěně TJ Ruzyně Praha uspořádán již druhý ročník přeboru HZS ČR v lezení na obtížnost systémem „FLASH“ a „ON SIGHT“. Nad závodem převzal záštitu ředitel HZS hl.m.Prahy plk.Bc.Dalibor Gosman.

Na uspořádání se dále podílelo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR a Česká asociace hasičských důstojníků.
Organizátoři soutěže zvolili pro uspořádání opět lezeckou stěnu TJ Ruzyně, která je v současné době největší v ČR. V místě konání bylo pro soutěžící zajištěno kompletní zázemí včetně stravování. Pro účastníky soutěže bylo stravování zajištěno zdarma z prostředků věnovaných sponzory soutěže. Výstavby soutěžních cest se s velkou pečlivostí zhostil, tak jako v loňském roce, Václav Malina, současný správce stěny. Cesty byly dle hodnocení všech přítomných i závodníků postaveny velmi dobře i když pro některé byly hodně náročné. Náročnost semifinálových cest byla klasifikována 6+ s názvem „Samá voda“ a ,, 7+/8– s názvem „Přihořívá“, finálová cesta s názvem „Hoří“, klasifikace 8/8+. Zejména finálová cesta byla svým názvem velmi příhodná, protože na ní hořely naděje mnohých favoritů.
O nestrannost soutěže se staral tým rozhodčích pod vedením Martina Kotrouše jako hlavního rozhodčího. Funkci traťových rozhodčí spolehlivě a velmi objektivně vykonávali Honza Adamec z Náchoda a Honza Kotland z Hradce Králové. Přitom jim jako časoměřiči pomáhali Jirka Klášterka a Jarda Vedral z Prahy. O objektivitě rozhodčích i fair play přístupu závodníků svědčí fakt, že v celém průběhu závodů nebyl podán ani jeden protest.
Výkony lezců, které někteří předváděly, byly skutečně výborné. Při semifinálových cestách několik lezců dosáhlo TOP vrcholu cesty, tak před finálovým soubojem bylo vše skutečně naprosto otevřené a očekával se velký boj. Finálová cesta sice nebyla dobita až na samý vrchol, ale výkony na tak těžké cestě byly opravdu vynikající. Vítězství nakonec obhájil loňský vítěz David Šťastný a druhé místo obhájil Jaroslav Voříšek. Na dalších místech však proti loňskému roku došlo k výrazným posunům. Na třetí a čtvrté místo se posunuli zástupci Ostravy, kteří na soutěž vyslali skutečně silný a početný tým.
Účastníky soutěže mile překvapila již při prezenci milá pozornost od pořadatelů. Každý obdržel malý dárek za účast ještě před zahájením soutěže. Velkým překvapením pro účastníky i návštěvníky byly velmi hodnotné ceny, vystavené již při zahájení soutěže. Pořadatelům se podařilo díky sponzorům zajistit pro všechna hodnocená umístění jako ceny kvalitní lana, horolezecké potřeby a řadu dalších cen a trofejí. Sponzorsky bylo zajištěno i šest kvalitních lan na jištění.
Vlastní průběh soutěže probíhal plynule, bez zbytečných prodlev. Pro zpracování výsledků byl připraven jednoduchý program na počítač, takže výsledky byly známé téměř okamžitě. Závodníky po celou dobu soutěže sledovali dvě videokamery a bylo možné okamžitě po skončení kola přehrát jednotlivé výstupy. O dobrou pohodu v hale se postaral i komentátor a dobré ozvučení s reprodukovanou hudbou.
Proti loňskému roku se zvýšil i počet účastníků a zastoupených krajů. Přesto je škoda, že se některé kraje neúčastní i když víme, že mají velmi kvalitní lezce, kteří by se rádi zúčastnili.
Ceny výhercům předal zástupce Generálního ředitelství HZS ČR plk.Dr.Ing. Zdeněk Hanuška a ředitel soutěže mjr.Ing. Lakis Jordanidis.
Na závěr musím poděkovat všem sponzorům naší soutěže, bez kterých by uspořádání bylo velmi složité a obtížné.

Alpin – Bupex
Lanex
SingingRock
Vertical Sport
HudySport

Za organizátory soutěže
Petr Buřič


Pořadí.. Příjmení, Jméno.. Kraj

1. Šťastný David… hl.m.Praha
2. Voříšek Jaroslav… Liberecký
3. Petreček Tomáš… Moravskoslezský
4. Teslík Petr… Moravskoslezský
5. Vacula Radim… Jihomoravský
6. Havlíček Libor… Vysočina
7. Kümmel Radek… Jihočeský
8. Voříšek Jan …Liberecký
9. Hanuš Marek… hl.m.Praha
10. Pavlů Milan… Liberecký
11. Cibulka Jiří …HZS ČD
12. Pouč David… Královehradecký
13. Jurčík Jaroslav… Jihomoravský
14. Medvěd Martin …hl.m.Praha
15. Novotný Petr… Moravskoslezský
16. Zych Jaromír… Moravskoslezský
17. Pfeifer Karel… Královehradecký
18. Latner Jiří… Moravskoslezský
19. Vavřečka Vít… Moravskoslezský
20. Petrák Martin… Jihočeský
21. Krejča Luboš… Liberecký
22. Janata Jaroslav… Královehradecký
23. Današ Vladimír …Plzeňský
24. Zelenka Petr… hl.m.Praha
25. Dufek Martin… Vysočina
26. Vysocký Vladimír… Moravskoslezský
27. Blafka Miroslav …Jihočeský
28. Hecht Milan… Plzeňský
29. Picek Josef… Zlínský
Sdílet