Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Exploze a požár s tragickým koncem

Dne 28. 10. 2004 v 15.11 hod. byli hasiči informováni o možném výbuchu a požáru na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a speciálním vysokozdvižným žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že z okna bytu ve 3. patře se valí silný kouř. Hasiči do bytu museli vniknout násilím a po vyražení dveří se jim podařilo bleskově požár uhasit. V silně zakouřeném prostoru museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích. Průzkumem v bytě byly nalezeny celkem čtyři tlakové nádoby na plyn (propan-butan 10 kg). Tři byly vyneseny hasiči ven a dál ochlazovány vodou. Čtvrtá byla nalezena prasklá v prostoru ložnice. Dalším průzkumem v bytě byl nalezen muž (33), který nejevil známky života. Přivolaný lékař zdravotnické záchranné služby u něj konstatoval smrt.

K odvětrání silně zakouřených prostor použili hasiči přetlakovou ventilaci. Díky včasnému oznámení události sousedy a rychlému zásahu hasičů se požár nerozšířil do sousedních bytů a nikdo z dalších nájemníků tak nebyl ohrožen. Při zásahu nedošlo k dalším zraněním a nikdo z obyvatel domu nebyl evakuován.

Po příjezdu vyšetřovatelů hasičů i Policie ČR bylo místo ohledáno. Případ je i nadále v šetření. Hmotné škody způsobené požárem jsou předběžně odhadnuty na 300.000 Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
Sdílet