Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žáci nacvičovali evakuaci

Dne 2. listopadu 2004 žáci ze Základní školy ve Smetanově ulici v Přelouči zažili cvičnou evakuaci školy. Ještě před samotnou evakuací měly děti možnost seznámit se s činností hasičů prostřednictvím besedy.

Během besedy se žáci dozvěděli, jak se zachovat v případě požáru či jiné mimořádné události. Jak se pohybovat v zakouřené místnosti, kam uniknout před plameny, jak se chránit před hustým dýmem a jak nalézt únikovou cestu. Dále se děti dozvěděly, jak se chovat v případě havárie cisterny přepravující nebezpečnou látku i to, jak poznají, že je přepravovaná látka nebezpečná.
Hovořilo se také o tísňové lince a hlavně následcích v případě, že tísňovou linku děti zneužijí a naopak – jak správně oznámit mimořádnou událost. Děti si pak mohly vyzkoušet oznámení mimořádné události na simulované operační středisko hasičů.
Děti se zájmem poslouchaly besedu, při niž nechyběla ukázka zásahových obleků, které hasiči používají při mimořádných událostech. Dále se děti seznámily s činnostmi, které hasiči vykonávají – zásahy na dopravní nehody, likvidace požárů, technické zásahy, technologické pomoci, práce na vodě, odstranění následků povodní apod.
Po skončení besedy následovala evakuace celé školy a hned poté měly děti jedinečnou možnost zhlédnout ukázku dobrovolných hasičů ze Zdechovic při likvidaci ropné látky na silnici Profesionální hasiči z Přelouče pak předvedli ukázku vyproštění zraněných osob z havarovaného vozidla.



nstržm. Vendula Horáková
Sdílet