Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Historická dřevěnice skončila v plamenech

Požár obytné dřevěnice a dvou aut v obci Študlov. Dne 14. 11. 2004 v 02:50 hod. byli hasiči informováni o požáru domu v obci Študlov.

Na místo okamžitě vyrazily jednotky profesionálních hasičů z Valašských Klobouk a Vsetína, které posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Študlov a Horní Lideč. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru celodřevěného rodinného domu, kdy byla zasažena především střecha a některé další části domu. Požár zasáhl také dvě osobní auta zaparkovaná v těsné blízkosti domu. Hasiči rozvinuli několik proudů vody ke zvládnutí požáru. Při požáru došlo k proboření střechy a stropů do obytného prostoru domu. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru do hospodářských částí a na sousední domy. V hospodářské části domu byl požárem poškozen zaparkovaný motocykl a traktor. Požár zasáhl také dřevěný sloup elektrického vedení s veřejným osvětlením, kde hrozilo nebezpečí jeho zřícení. Přívod elektrické energie byl ještě v době zásahu odpojen pracovníkem ČEZ.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo předběžně ohledáno s tím, že podrobná prohlídka místa požáru proběhne až v denní dobu. Šetřením na místě bylo zjištěno, že nájemník domu byl v době požáru mimo stavení. Majitel se po příchodu snažil z hořícího domu zachránit svého psa, ale to se mu nepodařilo. Požárem způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 200.000 Kč (dům – 150 tis. Kč, 2× osobní auto zn. Škoda, traktor a motocykl – 50 tis. Kč). Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Samotná příčina vzniku požáru je i nadále v šetření.

Podle místních obyvatel byla dřevěnice v minulosti památkově chráněna a začátkem 90. let min. st. prošla kompletní rekonstrukcí. Později byla v rámci restitučních řízení vrácena majitelům. Vliv historického významu stavby na způsobenou škodu je předmětem dalšího šetření a vyjádření odborníků.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet