Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vichřice zaměstnala hasiče v celé ČR

Silný vítr, který se žene republikou, si vyžádal oběť. Pod troskami zdi domu v Holasicích na Brněnsku zemřel 27letý muž. Hasiči měli celý den plno práce. Odstraňují poražené stromy, reklamní stojany a dopravní značení.

Nejsilnější náraz větru, který během noci naměřili v Kocelovicích u Blatné na Strakonicku, měl přes sto kilometrů v hodině. Na hřebenech Šumavy dosáhl vichr dokonce síly orkánu. Meteorologové naměřili rychlost až 158 kilometrů za hodinu. Na Vysočině udeřil vítr rychlostí 112 kilometrů v hodině. Zatím šlo však pouze o nárazy, které nelze nazvat orkánem, neboť mají krátkodobé trvání. Průměrná rychlost větru je mnohem nižší mezi 36 a 54 kilometry za hodinu. Vítr by se měl začít uklidňovat od neděle.

Hrušové na Orlickoústecku svištily vzduchem střechy. Vyvrácené stromy odstraňují hasiči v Českých Budějovicích, na Vysočině, na Pardubicku, ve středních i severních Čechách.

Na Plzeňsku vyrazili hasiči k 16 událostem, nejčastěji to bylo šestkrát na Tachovsku. Nehody se tam však obešly bez zranění a větších škod.

Středočeští hasiči měli kvůli počasí od rána 34 výjezdů. Jednalo se především o vyvrácené stromy. Nejvíce výjezdů, sedm, bylo v okresech Kolín a Benešov.

„V tuto chvíli máme v Brně na 50 výjezdů kvůli počasí a silnému větru,“ sdělil kolem půl druhé mluvčí brněnských hasičů Jaroslav Haid.

Na desítky telefonátů začaly okamžitě vyjíždět jednotky profesionálních hasičů z celého Zlínského kraje. V drtivé většině případů se jednalo o likvidaci padlých stromů na silnice, ale i případy padlých stromů na rodinné domy. Zaznamenán byl také případ požáru několika stromů padlých na elektrické vedení a několik utržených střech. Operátoři tísňových linek byli zavaleni příjmem oznámení po dobu asi čtyř hodin. Během této doby bylo jen na tísňové lince 112 HZS Zlínského kraje přijato přes sto oznámení a žádostí o pomoc.

Jednotky z celé Prahy likvidují od ranních hodin následky větrné smrště. Do této chvíle bylo odstraněno několik desítek vyvrácených nebo pádem hrozících stromů a uvolněných reklam, plechů na střechách nebo padajících tašek. Např. v Praze 10 v ul. U trati byl likvidován strom, který spadl na zaparkované auto. V Praze 4 v ul. Lopatecké se zase zlomila vzrostlá vrba a opřela se o dům (z tohoto případu jsou fotografie). Další fotky jsou z ul. Budějovická, kde se uvolnil ve čtrnáctém patře
plech opláštění domu a spadl dolů na ulici. Naštěstí nikdo nebyl poraněn. Další dva uvolněné plechy byly zajištěny proti pádu. Kvůli povětrnostním podmínkám nebylo možno odstranit pomocí lezecké techniky.

Foto: Radek Krahulík a HZS Zlínského kraje
Sdílet