Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Exploze bioplynu zabila svářeče

V sobotu kolem půl deváté ráno otřásl Papírenskou ulicí v Praze 6 výbuch plynu. Právě tam probíhalo sváření na potrubí odvádějící páry z čističky vody.

20. 11. 2004 08:37 hod , Praha 7, Papírenská

Čtyřiadvacetiletý muž prováděl na vrcholku jednoho z odkalovacích sil navařování konstrukce zateplení, přičemž se došlo k expolzivnímu hoření bioplynu (Metan a CO2) a následná exploze utrhla víko sila. To bylo odmrštěno i s pracovníkem, který svařování prováděl. „Musel letět vzduchem skoro dvacet metrů,“ uvedl mluvčí pražských záchranářů Marek Uhlíř.

Muž byl na místě mrtev a jeho o rok starší spolupracovník, který v tu dobu stál na spojovacím můstku pod ním, propadl dolů na kovovou lávku a utrpěl těžká zranění, se kterými skončil v nemocnici. Další pracovník této firmy, který stál na víku vedlejšího sila, jako zázrakem vyvázl bez zranění. Těžce zraněného muže hasiči pomocí výškové techniky sundali z lávky a předali ZZS.

Bezprostředně po události byl informován ředitel čističky odpadních vod a Česká inspekce bezpečnosti práce.
Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při sváření elektrickým obloukem. Konkrétní zodpovědnost zjišťuje PČR a HZS hl.m. Prahy.

Redakce požáry.cz

částečný zdroj: Novinky.cz

Foto: Milan Pacík
Sdílet