Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muž bránil hasičům v přístupu k požáru

Dne 21. 11. 2004 v 06:58 hod. byli hasiči informováni o požáru v rekreačním středisku v Chvalčově.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním vozidlem, kterou dále posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Chvalčova. Při příjezdu k místu požáru byla jediná vhodná příjezdová komunikace neprůjezdná kvůli odstavenému osobnímu autu. Majitel auta nereagoval na výzvy k uvolnění cesty, byl vulgární a situace se nezměnila ani po příjezdu hlídky policie.

Hasiči nemohli čekat, a proto vzali ze zásahového vozidla ruční hasicí přístroje a k požáru běželi pěšky. Uvnitř objektu hasiči pronikli do společenské místnosti, kde uhasili požár kamen a části vybavení. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru a vzniku větších škod.

Strojník zásahového vozidla musel po neúspěšném přesvědčování majitele osobního auta z příjezdové cesty vycouvat a najít jinou trasu. K rekreačnímu středisku nakonec vyjel po naprosto nevhodné, nezpevněné a úzké cestě v těžším a zasněženém terénu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Jako příčina vzniku požáru byla určena nedbalost neznámé osoby, která postavila čalouněné křeslo do těsné blízkosti kamen. Od nich vznikl požár, který se rozšířil na část vybavení. Způsobená škoda byla vyčíslena na 15.000 Kč.

Policie ČR vypracuje v těchto dnech zprávu o počínání majitele osobního auta, která bude postoupena do správního řízení HZS Zlínského kraje z podezření na porušení zákona o požární ochraně. V případě prokázání porušení zákona tak muži hrozí až několikatisícová finanční pokuta. Údajným důvodem jeho počínání jsou nevyřešené majetkové a pozemkové vztahy mezi sousedy, které se vztahují i na příjezdovou cestu k rekreačnímu středisku.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
Sdílet