Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sníh opět překvapil řidiče

V Praze se během dopoledne stalo téměř 150 menších dopravních nehod. Sněžení a poté déšť, který rychle zamrzl způsobil v hlavním městě značný dopravní kolaps.

Praha 10, ul. Bečovská
22. 11. 2004, 9:01 hodin

Po technické stránce ve špatném technickém stavu se vydal řidič jedné „Liazky“ do těchto značně ztížených klimatických podmínek. S úplně ojetými letními pneumatikami nerespektoval dopravní značku „Zákaz vjezdu nákladním vozidlům nad 3.5 t“ v ulici Bečovská v Praze 10 a chtěl si tak zkrátit cestu přes kolonu vozidel mírně popojíždějící po ulici Kutnohorská. Zdejší komunikace není pro nákladní vozidla stavěná a v nekrytém úseku mezi se uprostřed luk uhýbal protijedoucímu osobnímu vozidlu. Nepřizpůsobil rychlost na zledovatělé silnici a při tomto manévru dostal smyk, nezvládl řízení vozidla a nákladní vůz sjel vpravo do příkopu. Při této havárii naštěstí nebyl nikdo zraněn.

Nákladní vůz tedy přijela „vytáhnout“ druhá „Liazka“ od stejné firmy. I ta však velmi rychle při vyprošťovacích pracích sjela na okraj vozovky a za dané situace chyběly pouze dva centimetry, aby nesjela do příkopu za první Liazkou.

Na místo byla tedy kromě Policie ČR a Městské policie v 9:01 hodin povolána jednotka HZS hlavního města Prahy ze stanice 5 – Strašnice s autojeřábem. Vyprošťovací práce probíhaly přes dvě hodiny a policie byla nucena uzavřít silnici v obou směrech, čímž se značně zkomplikovala jízda mnoha řidičům a zároveň došlo k zahlcení již tak plně vytížené ulice Kutnohorská.

Zdánlivě lehké vyproštění komplikovalo počasí a proto byl využit i okolo jedoucí bagr k přidržování vozidla.

Vzhledem k tomu, že i druhý nákladní vůz měl ve špatném stavu pneumatiky, byli oba řidiči řádně „odměněni“ policií. První vůz i po vyproštění měl však tak závažnou poruchu, že nebylo možné s ním ani o kousek popojet, proto byl do příjezdu speciální techniky po vyproštění ponechán na místě. Z tohoto důvodu ještě další tři hodiny byla silnice uzavřena pro dodávková vozidla a provoz osobních vozidel byl řízen kyvadlově.
Sdílet