Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Setkání u pana Kalouska těsně před hlasováním

Zástupci občanského sdružení TRIPOS a Odborového sdružení pražských hasičů se setkali s panem Kalouskem. To hlavní se nepodařilo, přesto je však pozice hasičů paradoxně silnější jako nikdy před tím.ŽLUTÁ STUHA. VÝZVA !!!! PODPOŘTE TUTO AKCI

Prohlášení:

My hasiči nesouhlasíme se znevažováním naší práce, například ve formě navýšení platů politiků nebo politickou kampaní proti nám. Chceme jasná pravidla odměňování zakotvené v zákonu, který by byl průchodný napříč politickým spektrem a podporován veřejností. Nechceme vysoké renty, ale spravedlivé odměňovaní a sociální jistoty pro hasiče, kteří nasazují ve službě svůj život. Vyzýváme proto politiky, aby s námi jednali a aby co neprodleně připravovali novelu zákona, který bude podporován politiky i veřejností. Na podporu tohoto názoru budeme jednotně nosit žlutou stuhu na oděvu a připínat jí vhodným způsobem na zásahové automobily. V případě souhlasu s tímto prohlášením se nebráníme podpoře široké veřejnosti.

Odborové sdružení hasičů hl.m. Prahy


Info :
Jiří Vítek 777 601 979
Martin Kavka 777 179 898


Pokud můžete tak tuto výzvu rozešlete dále.


----------------------------------------------------------------------------------------

Když jsme s Jirkou Vítkem a Radkem Kislingerem vstupovali do kanceláře pana Kalouska, nečekali jsme, že bychom mohli změnit jeho rozhodnutí. To by čekal snad jen blázen. Šli jsme tam s tím, že předneseme naše stanovisko respektive jsme mu předložili stanovisko všech těch, kteří se vyjádřili na serveru požáry.cz v podpůrných emailech. Panu Kalouskovi jsme sdělili, že jeho výpady proti policistům a hasičům vedou k tomu, že veřejnost začíná hasiče vnímat jako vyžírky a vyděrače. A to je pro nás nepřijatelné. Pan Kalousek naše stanovisko přijal a připustil, že do jisté míry šlo o předvolební gesta. Vysvětlil také co ho vedlo k odložení služebního zákona.
Z jednání vyplynulo, že předmětem sporu nejsou výše našich platů, ale výsluha. Zákon je v tomto směru neprůchodný, a to napříč politickým spektrem. Zákon v této podobě by byl stejně novelizován, protože není politická vůle k udržení takto nastavených rent pro ty co odejdou po určitých letech. Stát na to dle sdělení pana Kalouska nemá. Došlo by tedy paradoxně k tomu, že pokud by zákon teď platil, odešli by naši starší kolegové do výsluhy za maximálně vysoké renty (což jim přejeme), ale během roku by se připravovala novela, která by je snižila. Tím by došlo k dalšímu nárůstu odchodů, protože každý by rád odešel za nejlepších podmínek. Další generace hasičů by už ale měla smůlu.
Pan Kalousek nás ubezpečil, že o výše platu opravdu není spor a co se týká samotných hasičů o tom nikdo z politiků nepochybuje. Odsunutím zákona o rok by měl být vytvořen prostor pro jeho novelu (která by stejně přišla !!!). O novelu, kde budou nastaveny finanční zátěže na státní rozpočet tak, aby tento zákon nemusel být neustále novelizován!!! Aby byl průchodný v každé době, levicové či pravicové. Aby byl podpořen celým politickým spektrem, tedy na dlouhou dobu.
Je samozřejmě otázkou zda argument o tom, že stát na to nemá, je pravdivý. Ale ono je to vlastně jedno, protože když si to myslí více než 2/3 poslanců, stejně je nikdo nezastaví (nedokázal to ani pan premiér). Proto je lepší najít podporu celým politickým spektrem.
Na argument výše rent pro vojáky nám pan předseda sdělil, že on vždy hlasoval proti takovým rentám, a to i za působení na Ministerstvu obrany. Pan kalousek chce během toho roku snížit renty pro vojáky a vyrovnat tak nepoměr. Uvidíme…

Co tedy vyplynulo z jednání?
Pan Kalousek je připraven jednat. Je připraven přijmout všechny připomínky a vážně o nich diskutovat. To je myslím zásadní krok, který je třeba využít. Pan Kalousek je ochoten vážně jednat o otázkách nastavení odměňování represivních hasičů odlišně od tzv. hasičů z kanceláře. O tom, zda není potřeba oddělit hasiče od ozbrojených složek, zda není potřeba více rozlišovat pracovní dobu a nasazení represivního a preventivního hasiče. Zda není lepší více odměnit hasiče okamžitě v měsíční mzdě než mu pak vyplácet politicky neprůchodně vysoké doživotní renty, ale raději menší příspěvek na důchod a další a další otázky.


Co s tím?
Musíme spojit své síly, sdružit se, ozývat se a jednat.
Je potřeba prosadit takový zákon, aby si získal podporu všech politiků a byl výhodný také pro nás. Pokud nám spolupráce je nabídnuta, musíme ji využít. Čím více nás bude tím lépe. Můžeme působit na poslance, senátory, zastupitele. Musíme si udržet prestiž a ukázat, že hasiči nejsou jen banda nadávájících lidí co chlastají, ale že jsme inteligentní lidé, co vědí jak řešit problémy, co chtějí jednat. Tím, že diskutujeme na serveru, že se ozýváme, že chceme něco udělat, tím to veřejnosti a politikům dokazujeme. Pan Kalousek si je dobře vědom naší síly. Nabízí spolupráci, musíme jí využít. Pokud to jsou ze strany pana Kalouska jen planá slova, jen gesta aby nás umlčel, neprojde mu to. Zase proti němu, proti politikům budeme křičet a jednat. Pokud se sdružíme, bude nás hodně, můžeme to zkusit.

Někdo asi může říci, že jsme na jednání vlastně nic nedokázali, ale opak je pravdou. Dostali jsme slib, že pan Kalousek prosadí ve sněmovně opětovné zmrazení platů poslanců a senátorů, kdy po prvním čtvrdletí roku 2005 by měli mít politici opět platy v úrovni minulých let. Navýšení za první 3 měsíce dají poslanci KDU-ČSL na dobročiné účely. Dále bylo dohodnuto, že navýšení peněz na platy hasičům ve státním rozpočtu na rok 2005 bude opravdu použito. Měli bychom tedy dostat přidáno. Ale hlavně !! Dokázali jsme pana Kalouska přesvědčit, že hasiči jsou normální inteligentní lidé, a že je potřeba respektovat jejich názory. Pan Kalousek je ochoten naslouchat hlasu obyčených hasičů, hasičů z výjezdu a ne jen vysokých úředníků či nejvyššího odboráře v zemi.

A jak tedy dál?
Jsou tu hlasy: něco udělejte !!! Rozhodně ano. Prvním krokem bude setkání hasičů s politiky. Tento server intenzivně připravuje setkání s politiky. Chceme, aby nám své kroky vysvětlili, aby nám řekli co bude dál, aby nám slíbili jednání, dobrý zákon a slušné platy. Setkání připravujeme na polovinu prosince a pozveme hlavně pana Kalouska. Budeme Vás informovat. Je potřeba, aby přijelo co nejvíce hasičů. Ukážeme, že jsme slyšet.
V těchto dnech vzniká Asociace profesionálních a dobrovolných hasičů. Asociace, která by měla sdružit všechny hasiče dohromady. Profesionální státní hasiče, profesionální podnikové a dobrovolné hasiče. Strukturou budou územní, krajské a republikové úrovně. Pokud spolu s námi chcete založit toto uskupení, pokud chcete, aby váš hlas byl slyšet, pojďte do toho s námi. Vytvoříme silnou lobistickou skupinu, která se umí ozvat. Budeme hájit zájmy profesionálních i dobrovolných hasičů. V nejbližších dnech zveřejníme stanovy, přihlášky (bezplatné členství !!!) a další informace. Kdo má zájem nám pomoci při vytvoření takové organizace (potřebujeme krajské koordinační skupiny), přihlašte se na email: martin.kavka@pozary.cz se svým kontaktem (telefon a email).

Děkujeme Vám za podporu, kterou jste vyjádřili a stále vyjadřujete na serveru požáry.cz. Také Vám osobně děkuji, že své komentáře nekořeníte nadávkou či sprostým slovem. Jen slušné jednání nám umožní podnikat další kroky. Nechceme přece, aby web přestal být slušným prostorem pro dobré názory. Děkujeme všem.



Martin Kavka, ředitel občanského sdružení TRIPOS – provozovatele serveru POŽÁRY.CZ


VÝZVA!!!
Odborového sdružení pražských hasičů a občanského sdružení TRIPOS

Přidejte se k výzvě:

Hasiči nesouhlasí s postojem politiků. Odsunuli zákon, který měl znamenat lepší ohodnocení naší práce. Politici vytvořili prostor pro své navýšení platů. S tím rozhodně nesouhlasíme. Je to znevážení naší práce. Chceme jednat o urychlené nápravě. Na protest budeme nosit do konce roku žlutou stužku na oděvu či připevněnou na automobilech. Přidejte se, uvidíme kolik nás chce něco udělat.
Sdílet