Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyři děti utekly před požárem včas

Dne 26. 11. 2004 v 19:44 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Zlíně Mladcové.

Na místo okamžitě vyrazily jednotky profesionálních hasičů ze Zlína a Otrokovic s celkem čtyřmi cisternami, které dále posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Mladcová a Kostelec. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy rodinného domu. Hasiči bleskově rozvinuli několik proudů vodního vedení a zahájili útok na lokalizaci požáru. Díky rychlému zásahu se požár nerozšířil do obydlených částí stavby a na sousední rodinné domy. Hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích ze země i ze střechy domu. Při zásahu museli být velmi opatrní, protože eternitová střecha namrzala a byla kluzká. Samotný zásah hasičů trval asi jednu hodinu a nikdo při něm nebyl zraněn. Hasiči postupně rozebírali střešní konstrukci a dohašovali lokální požáry. Silně zakouřené vnitřní prostory musely být odvětrány přetlakovou ventilací.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo předběžně ohledáno a s další prohlídkou se pokračovalo až ráno. Při následném bližším ohledání místa požáru byla zjištěna jeho příčina. Požár vznikl v prostoru půdy u komína, kde došlo k požáru velkého množství uskladněného hořlavého materiálu. Šlo především o papír, dřevo a velké množství bot. Způsobená škoda byla vyčíslena na 400.000 Kč.

V době vzniku požáru byla v domě třiadvacetiletá hospodyně, která se starala o čtyři z pěti dětí uživatelů domu ve věku tři až šestnáct let. Rodiče dětí byli tou dobou v zaměstnání. Páté dítě, čtrnáctiletý chlapec, byl mimo dům na návštěvě u kamaráda. Sami uvnitř domu nevěděli o požáru na střeše a byli na něj upozorněni až sousedy. Teprve až na soustavný štěkot psa a volání sousedů zpozorněli a dozvěděli se o požáru. Hospodyně okamžitě děti zabezpečila, oblékla a odvedla do bezpečí.

Na místo požáru přijela první hlídka Policie ČR Zlín, která se od sousedů dověděla, že uvnitř mohou být děti. Policisté bez váhání vběhli do hořícího domu. Uvnitř se snažili rychle dům prohledat a v případě potřeby pomoci. V domě už tou dobou nikdo nebyl, ale policistům se přesto podařilo zachránit z domu alespoň kočku.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet