Sobota 11. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jak jsme hasili v Americe rakovinu.

Již několik let se za velkou louží,a z naší strany ještě za velkou zemí,pořádá benefiční boxerské utkání nazvané „ Fight For Life“

Tato sportovní a zároveň dobročinná akce se letos uskutečnila již po osmé a to v posvátném boxerském chrámu Grand Olympic Auditorium. Tato hala, stojící nedaleko centra Los Angeles, pojme až 8 000 diváků a bojovali zde o tituly mistrů světa všech vah boxeři slavných jmen / např. Mike Tyson/.

Turnaj byl poprvé letos mezinárodní a byl pořádán jako utkání boxerů Los Angeles Police Departement a L.A. Sheriffs Dept. proti hasičům a policistům zbytku světa. Čeští hasiči nemají ve svých řadách mnoho boxerů,box není podporovaným sportem,tím spíš je pro nás české hasiče dobrou vizitkou,že přišlo pozvání až z Ameriky.

Pozvánka přišla pro Jirku Turčeka , člena represivní jednotky stanice č.3 HZS hlavního města Prahy,který si své pozvání vybojoval zřejmě již na WPFG v Barceloně 2003, kde se utkal ve výborném utkání s Američanem Gaixiolou z LAPD. Jiří se na mě obrátil o trenérskou pomoc /stejně jako v Barceloně/a podporu při turnaji. To jsem nemohl odmítnout.

Turnaj se jmenuje Fight For Life proto, že se jeho prostřednictvím každoročně získají nemalé prostředky pro místní City of Hope Cancer Center, což je nemocnice a výzkumné pracoviště pro léčení rakoviny,cukrov­ky,AIDS a dalších nemocí nové doby. Podobná spolupracující sanatoria jsou též v New Yorku, Fargu ,Paříži, nebo Sydney. Nejlevnější lístek stál 50 dolarů a hala byla velice slušně zaplněná,odhadem čtyřmi až pěti tisíci diváky.

Pořadatelé nás ubytovali v krásném hotelu Crowne Plaza Commerce Casino v poněkud průmyslové čtvrti Los Angeles. Hotel byl zároveň spolupořadatelem a sponzorem turnaje.Od příletu až do odletu se o nás vzorně starali a tak jsme prakticky nemuseli kromě letenek sáhnout do svých peněženek. Na letenky jsme si vydělali rychlou opravou střechy a příspěvkem též pomohla firma LBO Group ing. Vladimíra Leitermanna, která pracuje v oblasti požární prevence a bezpečnosti.

Den před turnajem jsme navštívili nemocné děti v City of Hope Centru a tahle návštěva v nás zanechala hluboký dojem. Mluvili jsme s dětmi ,které opravdu bojují o svůj život s rakovinou,viděli úzkost v očích jejich rodičů a blízkých . Zároveň jsme pozorovali chvilkové štěstí v dětských očích z dárečků a setkání s těmi obrovskými chlapáky od policie a hasičů: „Mami ,tenhle George je až z Prahy a Claudio z Říma a zítra budou boxovat v Grand Olympic Auditoriu.“ Ano, tady jsme pochopili smysl turnaje,toho,proč jsme přijeli,smysl lidské solidarity a sportovního setkávání. A jsme pyšní na to,že jsme tam za české hasiče byli,i když naše děti budou mít možná slabší Vánoce.

Vlastní bojový večer proběhl 12.11. 2004 a nebyla to žádná procházka růžovým sadem. Jirka Turček bojoval proti Franku Diazovi z LAPD a ještě ve 3.kole vedl na body. Potom se projevila Američanova lepší kondice, Jirkovi ztuhly ke konci nohy a byl počítán po tvrdém Frankově útoku. Bylo to zhruba 20 sec. před koncem utkání a rozhodčí se rozhodl zápas ukončit,ačkoliv Jiří byl celkem v pohodě. I tak zanechal velmi dobrý dojem a vybojoval jeden z nejhezčích a boxersky nejhodnotnějších zápasů večera. Frank Diaz měl na slavnostní večeři pěkné monokly a sám uznal,že dostal pořádně do těla. Jirka byl v pořádku a pěkně si večer vychutnal.
V rohu nám vypomáhal při zápase Zdeněk Ficenec, živá legenda požárního sportu 80.let,který v L.A. žije a přišel se na nás podívat. Atmosféra ho tak vydráždila,že jsem ho nakonec ,jako starého kamaráda a kolegu z české reprezentace v požárním sportu vzal do týmu, aby si to pořádně užil. Po zápase mi řekl,že už 15 let neměl takový adrenalin.

Celkově vyhráli Los Angelesští 6 : 4 na zápasy ,ale to nebylo vůbec důležité. Každopádně zvítězil sport,lidská,ha­sičská a policejní solidarita. To,že svůj ranní čaj pije na smrt nemocný sedmiletý klučina na druhém konci světa z hrnečku s obrázky českých hasičů, a že ví, že musí bojovat s nepřízní osudu tak jako oni,to má alespoň pro mě a pro Jirku Turčeka svůj význam. Těm ,co nám pomohli děkujeme,těm co slíbili,taky děkujeme a za rok,jestli se toho dožijeme, jedeme znovu.

Zdraví velitel družstva npor.Mgr.Jirka Kotáb – HZS hl.m. Prahy.
Sdílet