Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stačila chvíle a chatka byla v plamenech

Dne 2. 12. 2004 v 15.22 hod. byli hasiči informováni o požáru chatky u Havřic.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jednou cisternou, kterou dále posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Havřice a Vlčnov. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru rekreační chatky v místní chatové oblasti. Hasičům se přes veškeré snahy nepodařilo dostat s cisternami až k samotné chatě. Do rozbahněného svahu se proto rozběhli s ručními hasicími přístroji, ale vlivem rozsahu požáru se nedalo již nic zachránit. Hasiči zabezpečili místo požáru proti jeho případnému rozšíření na okolní suchou trávu a nedaleké remízky a les.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo ohledáno. Šetřením se zjistilo, že majitel chaty nar. 1925, byt. Uherský Brod, si na kamnech na tuhá paliva vařil kávu. Na chvíli se vzdálil z chatky, když šel pro dřevo a po návratu uviděl uvnitř plameny. Sám se snažil požár uhasit vodou ze studny, ale na zvládnutí rychle se šířícího požáru už neměl síly. Rekreační chatka z bývalé stavební buňky byla zcela zničena a způsobená škoda byla vyčíslena na 20.000 Kč.

Jako první zpozorovali požár strážníci Městské policie Uherský Brod, kteří také požár ohlásili a ihned vyrazili na místo. K požáru přijeli jako první s případnou pomocí a záchranou osob. Po zjištění, že je majitel mimo ohrožení života dál dozorovali na místě požáru a zajišťovali veřejný pořádek.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet