Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Slovenské popelky

Na policejního psa v prostoru požářiště jsme si u nás již zvykli. Díky mezinárodní spolupráci policejních kynologů se s ním budou na požářištích setkávat také naši slovenští kolegové.

Ve dnech 9.- 10. 12. 2004 jsem měl tu čest zúčastnit se ve Slovenských Donovalech kynologické konference. Tato konference byla pořádána pod záštitou Policejního prezídia Slovenské republiky, Odboru kynologie. Hlavním tématem konference bylo využití psů při vyhledávání akcelerantů na požářišti.

Pokud píši, že mi bylo ctí, pak to myslím zcela vážně. Člověku se totiž mnohokrát za život nepoštěstí, aby stál u zrodu něčeho, co se v budoucnu stane zcela rutinní záležitostí. Moci se osobně podílet na zavádění pracovní metody, umožňující efektivnější ohledání požářiště v rámci zjišťování příčin požárů, je pro hasičského vyšetřovatele vzrušující. Musím přiznat, že teprve na Slovensku jsem si plně uvědomil, jaké jsem měl štěstí, když jsem mohl Ludvíkovi Pincovi osobně pomáhat při výcviku Ashie, která jako první český pes uměla vyhledat akceleranty na požářiti. Asi si dovedete představit pocit člověka, který může své zkušenosti, ať už kladné nebo záporné, předat dál s vědomím, že budou zcela plnohodnotně využity. V tomto ohledu musím své kolegy ze Slovenska pochválit. K celé problematice se totiž postavili rozumně bez ješitnosti s tím, že chtějí veškeré naše poznatky plnohodnotně využít.

Na Slovensku nyní působí dva psi, kteří byli vycvičeni v České republice. Taxter a Muška, tak se jmenují první slovenští psí průkopníci. Nezbývá, než jim popřát mnoho pracovních úspěchů. Nepochybuji o tom, že s tak rozumným vedením se jim bude na Slovensku dařit.



Poznámka:

Akcelerant = souhrné pracovní označení látek vyhledávaných psem, které urychlují proces hoření.
Sdílet