Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

I u dobráků to někdy není jednoduché

Pohled na jednu z nejtragičtějších nehod v posledních letech očima jednoho ze zasahujících dobrovolných hasičů.

Vážená redakce,

jsem čtenářem Vašeho serveru. Ve čtvrtek došlu u nás k tragédii, která byla a je v médiích hodně prezentována. Na železničním přejezdu „sestřelil“ rychlík vojenskou Tatru 815. Byli jsme jednou ze zasahujících jednotek a protože popis zásahu nebyl zatím nikde publikován (ani krajskou tiskovou mluvčí HZS) a možná by to ostatní čtenáře zajímalo. Doufám, že se nebudete zlobit, že Vám zásah popíšu z našeho pohledu. Uváděné časy jsou orientační tak, jak jsem se je snažil zachytit z radioprovozu.

Co se vlastně stalo? Vojenská Tatra 815 6×6 jela z cvičné policejní střelnice ve Vrahovicích zpátky do kasáren. Tato střelnice se nachází asi 250m od přejezdu a pro velkou vojenskou Tatru je tam jediná příjezdová cesta polní cestou, která vede souběžně s tratí ve vzdálenosti asi 15m. V Tatře jelo celkem 11 vojáků. Řidič s velitelem byli v kabině, ostaní na korbě na klasických vojenských lavicích.
Proč Tatra vjela na přejezd se už asi jen těžko dozvíme. Střetla se s rychlíkem Olomouc-Brno. Vlak trefil auto přímo na korbu za kabinu a jel podle zjištění 90 km/h. Přejezd je ze směru od obce Vrbátky celkem přehledný, ze směru jízdy Tatry už méně. Přejezd přímo sousedí se zastávkou Vrahovice a s místním hřbitovem a je opatřen světelnou a zvukovou signalizací (bez závor).

Celá tragická událost byla na OPIS ÚO Prostějov nahlášena přesně ve 12:00 9. 12. 2004. Na místo byla vyslána jednotka Prostějov s RZA Mercedes Sprinter (1+2) a CAS K24 L101 (1+4). Dále byl informován HZS České dráhy Olomouc a to na místo vyslalo TA4 T815 4×4 (1+2). Po průzkumu na místě velitel zásahu žádal další jednotky. Ze stanice Prostějov to byla TA A31 (kontejner)(1+1), ze stanice HZS ČD Přerov vyjela CAS K24 T515 4×4 a z Olomouce VEA Nissan Terrano HZS ČD.
Naše jednotka JPO II vyjela s CAS K24 MAN (1+2) a posléze DA VW Transporter (1+2).
Záchranná služba Olomouckého kraje vyslala všechny dostupné sanitky z Prostějova a z Olomouce vrtulník RLP.
K přejezdu byl obtížnější příjezd vinou úzké silnice a počtem aut na ní. Důsledky srážky byly opravdu strašné. Vlak zastavil asi po 350m.
Budka kabiny ležela od přejezdu asi 30m po levé straně jízdy vlaku, větší část korby ležela asi 120 m vpravo a zbytek podvozku byl narolován po lokomotivou. Jak vlak tlačil zbytek auta před sebou, lámal železobetonové sloupy trakčního vedení a trolej spadla na vlak. Naštěstí se ihned vyzkratovala a vlak nevykolejil. Po celé délce 350m byly rozstříštěny trosky auta a vlaku, osobní věci vojáků a všude byla rozstříknuta nafta z Tatry. Motor auta ležel asi 50m vlevo v zahrádce.
Byla to opravdu strašná scéna. Srážku bohužel nepřežilo 5 vojáků včetně řidiče. Jejich těla ležela po obou stranách trati, některá až 120m od místa srážky! Děsivý pohled. Do nemocnice v Olomouci byli vrtulníkem a sanitkou odvezeni 3 těžce zranění v hodně vážném stavu. Dva středně těžce zraněné odvezla ZS do nemocnice v Prostějově.
Podle seznamu jeden voják stále chyběl a tak po něm všichni zasahující pátrali (v zahradách u trati, křovinách atd.). Jak se později ukázalo, byl odvezen vojenskou sanitkou do vojenské nemocnice v Olomouci.
Protože jeli vojáci ze střeleb, měli všichni u sebe pistole, po kterých se pátralo. Na místě dále zasahovala Policie ČR, vojenská policie a městská policie. Šetření prováděla policie a ČD.
Naše jednotka společně s jednotkou Prostějov zásah ukočili cca v 14 hodin, kdy bylo místo nehody předáno HZS ČD.

---------------------------------------------------------------------------

A teď pod čarou. Nejhorší byl z psychického hlediska zásah pro jednotku Prostějov a ZS Prostějov. Ale i pro nás to vůbec nebylo příjemné. Na místě bylo zamozřejmě spousta „čumilů“ a zástupců médií.
Odpoledne jsme absolovovali na stanici v Prostějově pohovor s psychologem HZS OL kraje Mgr.Dohnalem o pocitech ze zásahu.
Tato tragédie zasáhla celý Prostějov a prostě se to nedá popsat. Všichni to byli mladí chlapi od 20 do 30 let a navíc špičkově vycvičení. Jeden z nich hrál za náš fotbalový oddíl.
Normálně u zásahu fotím, ale tady to prostě nešlo. Opravdu.

Mirek Vantuch
velitel družstva JSDH Prostějov-Vrahovice
Sdílet