Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šest mrtvých při nehodě autobusu

Při srážce slovenského autobusu a kamiónu na 166. kilometru dálnice D1 nedaleko motorestu U devíti křížů zemřelo v pondělí ráno šest lidí. Foto:HZS Jihomoravského kraje.Aktuali­zace: 15:45

Aktualizace:

V 00.42 hodin byla dnes (v pondělí 13. prosince) operačnímu středisku HZS ohlášena nehoda autobusu na 167. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Autobus slovenské dopravní společnosti jedoucí na trase Praha – Košice se střetl s kamionem Mercedes pro transport osobních vozidel. Autobus Scania se po nárazu převrátil na bok, přerazil svodidla a ocitl mimo vozovku. Na místě zasahovaly čtyři jednotky profesionálních hasičů z kraje Vysočina a Jihomoravského kraje. V autobuse cestovalo celkem 18 lidí, jeden člověk zůstal zaklíněn a hasiči ho vyprošťovali, část cestujících při nehodě vypadla a některé autobus přimáčknul. Pět lidí bylo zraněno, nehodu nepřežilo šest lidí, mezi obětmi je pět dospělých včetně těhotné ženy a dále roční dítě. Kromě vyprošťování zraněných i těl obětí a poskytování předlékařské pomoci hasiči udělali protipožární opatření, zajistili také osobní věci všech cestujících a předali je policii. Při vytažení autobusu z prostoru mimo dálnici zpět na vozovku na místě kromě jeřábu HZS zasahoval také vyprošťovací jeřáb speciální transportní firmy. Dálnice byla po dobu odstraňování následků nehody uzavřena. Po vytažení autobusu a odtažení vraku do Domašova hasiči místo nehody v 7.45 hodin předali silničářům, kteří po dokončení úklidu vozovky zprovoznili levý jízdní pruh dálnice.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje


--------------------------------------------------------

Při nehodě byly další osoby vážně zraněny. Podle ČRo jsou mezi obětmi i roční dítě a těhotná žena. K nehodě došlo asi hodinu po půlnoci na 166. kilometru D1 směrem na Brno.

Podle policejní mluvčí Dagmar Bartoníkové vyjížděl řidič autobusu z odpočívadla a nedal přednost kamionu. Došlo ke srážce, po které se autobus podle ČRo-1 Radiožurnálu převrátil a skončil v příkopu.

Příčina zatím není známa.

Podle ÚAMK policie odklání dopravu na EXITu 162 směr na Velkou Bíteš, dále po silnici II/602 a zpět na dálnici se dá najet na EXITu 168 – Děvet Křížů. Očekává se, že úsek nehody by měl být zprovozněn v půl deváté.

Zdroj: Novinky.cz, iDnes
Podrobnosti přineseme.
Sdílet