Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

OKRSEK 49. Jaký je?

Díky firmě Falcon film se v Praze konala předpremiéra filmu Okrsek 49 (Ladder 49) pro hasiče. Stojí tento film za shlédnutí? Stoprocentně ano!

Jestli si říkáte zda na něj jít a investovat do vstupenky, tak pokud máte rádi hasiče určitě ano. Okrsek 49 překonává všeobecně známý Backdraft o desítky procent. Samozřejmě nechybí nezbytné hollywoodské atributy, jako láska, trochu romantiky a tak dále, ale dvě třetiny filmu jsou nabité akcí, jakou očekáváte.

Hasiči neběhají v rozevlátých kabátech v místnostech s ohněm bez kouře. Když hlavní hrdina hledá dívku kterou má zachránit, tak skutečně tápe v silně zakouřeném bytě a zažívá to co všichni hasiči dobře znají. Samozřejmostí je používání dýchacích přístrojů. Nakonec ne nadarmo všichni herci včetně režiséra skutečně absolvovali hasičský výcvik.

Teď k příběhu filmu. Začíná rozsáhlým požárem při kterém hlavní hrdina Jack Morrison (Joaquin Phoenix) při záchraně lidí z hořící budovy po explozi zůstane v budově bez možnosti úniku. Od té chvíle film sleduje dvě dějové linie. Jednou je pokus o jeho záchranu a druhou retrospektiva vzpomínek. Jack se vrací do minulosti od svého nástupu ke sboru, přes svou lásku k Lindě (Jacinda Barret), kterou si posléze vezme, až k velkým požárům které prožil.

Nechybí ani hasičské legrácky, které dobře znají i čeští hasiči. Významnou postavou je velitel Jackovy jednotky kapitán Mike Kennedy (John Travolta), od kterého získává hasičské zkušenosti, aby se nakonec vypracoval ve špičkového hasiče-záchranáře. Kapitán Kennedy si postupně k Jackovi vytvoří téměř otcovský vztah.

Žádnou extra zápletku od filmu nečekejte, je to prostě příběh jednoho hasiče, ale udrží vás v sedadle kina až do závěrečných titulků. Závěr je poněkud nehollywoodský ale neprozradím jej, jděte se podívat do kina. Je to podle mého názoru jeden z nejlepších filmů o hasičích jaký kdy byl natočen.

Herecké výkony moc hodnotit nechci, to obstarají filmoví kritici, ale všechny postavy působily přesvědčivě. Jako kompars si zahráli i členové hasičského sboru v Baltimoru, kde se celý film natáčel. Na závěr patří dík českému distributorovi filmu společnosti FALCON která předpremiéru, ve spolupráci s naším serverem a Odborovým sdružením hasičů Praha pro pražské hasiče uspořádala.

Sdílet