Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Týden hasičů v mediích

PRAHA – Nasazení, znalosti a souhra. Takové jsou hlavní předpoklady úspěchu v třídenním mezinárodním klání, které ve středu odstartovalo na Letenské pláni. Čtvrtého ročníku světové soutěže ve vyprošťování zraněných z havarovaných vozidel se zúčastní více než třicet profesionálních záchranářských týmů z celého světa.

„Je to první soutěž svého druhu ve střední a východní Evropě,“ pochlubil se mluvčí pražských hasičů Václav Hladík. Až do pátku budou nalíčené figuranty z vraků aut vystřihovat týmy například z Jižní Afriky, Austrálie, Nového Zélandu, USA, Kanady, Velké Británie, Ruska nebo Španělska. „Českou republiku reprezentuje šest nejlepších hasičských týmů, konkrétně z Prahy, Plzně, Ostravy a Olomouce,“ doplnil Hladík.

V pátek večer budou v Národním domě na Smíchově oceněny nejšikovnější týmy, které hned druhý den předvedou své umění při exhibici v rámci dne pro veřejnost. Ten se uskuteční rovněž na Letenské pláni a kromě práce záchranářů bude k vidění další hasičská soutěž, běh na sto metrů s překážkami. Kolem poledne navíc dorazí kolona veteránů hasičských aut.

Takzvaný týden hasičů završí v neděli soutěž o Železného hasiče u budovy bývalého Motokovu na Pankráci. Závodníci z řad hasičů se budou mimo jiné potýkat s těžkými břemeny a nakonec je čeká výběh do 23. poschodí výškové budovy.

TOMÁŠ MRZENA
Sdílet