Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva lidé zraněni při požáru bytu

Dvě jednotky hasičů se šesti zásahovými vozidly v pátek 17. prosince vyjížděly k likvidaci požáru bytu v Kobližné ulici v pěší zóně centra Brna.

Požár, který byl na operační středisko HZS ohlášen v 11.59 hodin, vypukl v kuchyni dvoupokojového bytu v pátém nadzemním podlaží. Hasiči, kteří na místě zasahovali do tří minut od ohlášení události, zachránili dva zraněné obyvatele bytu, kteří utrpěli popáleniny a nadýchali se zplodin hoření. Muže, kterému se podařilo před plameny uniknout na chodbu, vyvedli do péče zdravotníků po schodišti, ženu, která byla v okně, zachránili pomocí automobilového žebříku. Z domu evakuovali také dalších 6 lidí, ohrožených zplodinami hoření, a psa uživatelů hořícího bytu. Oba zranění byli převezeni na popáleninové centrum Fakultní nemocnice Brno. K vyšetření s podezřením na možné nadýchání zplodinami hoření byli do nemocnice převezeni rovněž policistka a policista z obvodní služebny Policie ČR, kteří jako první pomáhali zraněným.
Hasiči, kteří zasahovali v dýchací technice, k bytu zřídili dopravní vedení s jedním vodním proudem, v domě byl vypnut přívod plynu a elektrického proudu. Požár byl lokalizován ve 12.15 hodin a likvidován ve 12.54 hodin. Protože u automatické pračky v kuchyni praskla přívodní hadice, hasiči zastavili hlavní přívod vody a zabránili případnému promáčení spodních pater domu. Zakouřený byt a část domu odvětrali.
Příčina vzniku požáru je dosud v šetření, mezi pracovními verzemi vyšetřovatel nevyloučil technickou závadu automatické pračky, případně nedbalost uživatele bytu. Škodu na zařízení i stavební části bytu předběžně vyčíslil na 200 tisíc korun.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet