Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ještě není Silvestr a už hořelo od rachejtle

Dne 22. 12. 2004 ve 21:44 hod. byli hasiči informováni o požáru haly stavebnin v Uherském Brodě.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu, kterou dále posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Vlčnov. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru stavebního materiálu uvnitř haly. Hasiči bleskově natáhli několik proudů vysokotlakého vedení a začali požár lokalizovat. Požár zasáhl především balíky s izolační vatou, které postupně prohořívaly. Vnitřní prostor haly se zaplňoval dráždivým kouřem ze spálených obalových materiálů, a proto bylo nutné zasahovat v dýchacích přístrojích.

Hasiči vytvořili rojnici a postupně vynášeli z haly role stavební izolační vaty. Ta byla jednotlivě rozbalována na volném prostranství před halou a dále dohašována. Během jedné hodiny tak hasiči vynesli několik set rolí, které museli skrápět vodou. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na další uskladněný stavební materiál a došlo k uchránění celé haly a větších hodnot.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovateli se po doslova mravenčím ohledání místa podařilo zjistit skutečnou příčinu vzniku požáru. Požár způsobila raketa zábavní pyrotechniky, která dolétla k hale a zapálila jednu ze stěn z pogumované textilie. Raketa byla z kategorie II. třídy nebezpečnosti a její zbytky byly vyšetřovatelem na místě nalezeny. Požár se stěnou dostal do vnitřních prostor, kde se dále rozšířil na obaly a balíky stavební izolační vaty. Způsobená škoda byla zatím předběžně vyčíslena na 200.000 Kč, ale bude dále upřesněna.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet