Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranáři versus obyvatelé

Předem upozorňujeme čtenáře, že následující řádky jsou pouhou fikcí i když založenou na faktickém základě. Ilustrační foto.

Vážení diváci, vítám Vás u sledování přímého přenosu z utkání týmu záchranářů a obyvatel panelového domu. Hraje se na hřišti domácích. Výchozí událostí je vzplanutí ohně v bytě v sedmém patře.

Hosté se ještě nedostavili, takže sledujeme přípravy domácích. Je vidět, že neponechali nic náhodě. Na chodbách jsou důmyslně umístěny překážky v podobě starého nábytku a květinových stolků, které se při zakouření těchto prostor stávají účinným obranným prvkem domácího týmu. Již dávno před začátkem utkání tým domácích odstranil vybavení hydrantů a hasící přístroje. Oheň nabírá na síle a tým domácích s napětím očekává nástup týmu hostí.

A už jsou zde. Ale pozor. Příznivci domácích ve snaze svému týmu pomoci k vítězství zaparkovali svá auta po celé délce příjezdové cesty a také přímo před hřištěm – pardon, obytným domem. Tým hasičů bojuje s nástrahami ze všech sil. Za cenu několikaminutového zdržení natahuje hadice s vodou od dobrých sto metrů vzdáleného místa, kam až se dostali se svou technikou. Už to vypadá že dojde ke konečné fázi utkání, ale fans domácích dokonale uzavřeli prostor okolo domu a s napětím sledují, jak se tým hostí zachová. Nikdo z nich dobrovolně své místo, odkud je tak dobře vidět, neopustí.

Nastal čas pro nasazení tajného trumfu domácích. V okně bytu nad požárem, kam se tým hostí nemůže kvůli bezchybné obraně domácích dostat se objevuje jeden z domácích hráčů a dožaduje se okamžité pomoci. Bohužel se k hracímu místu nedostává ani výšková technika, která by mohla průběh zápasu zvrátit. Tým hostí je na hlavu poražen.

Hodnocení zápasu odbornou porotou:

Domácí:
obrana zaparkovanými auty – 5 bodů
obrana fanoušky – 5 bodů
obrana zastavěnými únikovými cestami – 5 bodů
_____________­________________________­___
Celkem.......­.15 bodů

Hosté:
rychlost výjezdu 1 minuta – 5 bodů
dojezd na místo 10 minut – 5 bodů
snaha hostí – 5 bodů
_____________­________________________­___
Celkem.......­.15 bodů

trestné minuty hostí........­.............­........zdrže­ní
odražení obrany zaparkovanými auty…3 minuty…-3 body
odražení obrany fanoušků.....­.............­.3 minuty…-3 body
odražení obrany zastavěných únikových cest…5 minut…-5 bodů
překonání vzdálenosti od své techniky…3 minuty…-3 bodů
_____________­________________________­____________
Celkem .............­.............­.............­..........-14 bodů

Konečné skóre 15 : 1 ve prospěch domácích
Šance na přežití pro hráče nad požárem malá

_____________­________________________­_________________
Poznámka pod čarou

Celkový čas od výjezdu k zahájení zásahu byla cca 24 minut. Při rychlosti šíření požáru v bytovém prostoru 0,7 m/min by požár postoupil zhruba o 16,8 m všemi směry. Při běžném rozměru sídlištního bytu 3 + 1 (cca 10 × 10m) jsou zcela zřejmé následky. „Cílená obrana“ by v tomto případě slavila úspěch. Nebo že by se jednalo o sobeckost a nezájem? Odpověď na tuto otázku by zřejmě dala většina pozůstalých po obyvatelích ČR, kteří zahynuli při požárech. Mnohým z nich vzala šanci na přežití právě sobeckost a bezohlednost.

Text: Petr Bíza
Sdílet