Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči měli napilno i na Vánoce

Několik vybraných zásahů v průběhu vánočních svátků.

23. 12. 2004 okolo čtvrté hodiny ranní došlo k požáru dvou osobních automobilů v areálu bývalého koupaliště v Chodově. Uživatel vozidel se snažil požár před příjezdem JPO uhasit RHP. Na místě po té zasahovala JPO II SDHO Chodov s technikou CAS 24 Terrno 1. V první fázi byl použit RHP PG-6. Dále byly požáry za pomoci jednoho VT proudu a proudu „C“ v dýchací technice (PA90) lokalizovány a posléze zlikvidovány. Na místě asistovali strážníci MP Chodov a OO PČR Chodov. Interiér vozidla Škoda Felicia byl z části poškozen zejména jeho přední část. Interiér druhého vozidla Ford byl poškozen ve větším rozsahu taktéž v přední části, avšak do motorového prostoru se požár ani v jednom případu nerozšířil. Po likvidaci požárů si požářiště převzal ZPP HZS KK ÚO Sokolov. Vzhledem k rozbitému malému oknu u obou vozidel a nacházejícíh se ohořelých částí reklamních tiskovin v obou vozidlech, byla určena příčina dle ZZP úmyslné založení. Po došetření příčiny byl případ i za pomoci MP Chodov a OO PČR Chodov objasněn a jsou známi tři pachatelé ve věku od 14–16 let !!!. V průběhu tohoto zásahu došlo ještě v Chodově k požáru kontejneru u restaurace Slavie, který zlikvidovala JPO HZSP SU a.s. Vřesová.

--------------------------------------------------

Dne 25. 12. 2004 v 08:53 byli hasiči požádáni o pomoc při tragické dopravní nehodě u Březnice. Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s rychlým zásahovým vozidlem a cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k dopravní nehodě osobního auta zn. Mitsubishi Lancer a nákladního auta odtahové služby. Řidič osobního auta bočně narazil do zadní nájezdové rampy odtahovky, kterou odhodil o deset metrů dále. Řidič osobního auta nar. 1933, byt. Lutonina, utrpěl velmi těžké zranění, kterému podlehl na místě ve vozidle zdravotnické služby. Po příjezdu hasiči nejdříve speciální vyprošťovací technikou odstranili celou střechu auta, aby se mohli ke zraněnému řidiči dostat záchranáři a lékaři. Zdravotníci ihned začali s resuscitací a hasiči dál otvírali prostor zdemolovaného boku auta a dveří. Následně byl muž vytažen ven a přenesen do sanitního vozu. I přes veškerou snahu lékařů se řidiče nepodařilo zachránit a ten podlehl svým těžkým zraněním. Celá událost ale začala už mnohem dříve. Krátce před sedmou hodinou ranní havarovalo osobní auto Toyota mezi obcí Březnice a Bohuslavice. Řidič sám vyvázl jen s drobnou oděrkou na hlavě. Po havárii do příkopu a stromu si přivolal na pomoc svého kamaráda a odtahovou službu. V době, kdy odtahová služba měla jeho vozidlo vytáhnout z příkopu uslyšel volání svého kamaráda. Ten stál na silnici před havárií a brzdil přijíždějící vozidla. Kamarád uviděl řítící se Mitsubishi a varoval je křikem. Pracovníci odtahu a on sám stačili jen uskočit a došlo k tragickému střetu. Po průjezdu zatáčkou za obcí Březnice se vozidlo roztočilo a neřízeným smykem na kluzké vozovce narazilo do vozidla odtahu. Po nehodě sám přivolal pomoc záchranářů. Před příjezdem lékařů poskytoval první pomoc jeden z pracovníků odtahové služby

--------------------------------------------------

25. 12. 2004 – 11:00, Praha 1, Petrská. Jednotka HZS Praha z centrální stanice byla vyslána k případu vyproštění osoby. Na místě bylo zjištěno, že se jedná o bezdomovce, který večer posilněn alkoholem přelezl zeď do meziblokového dvora komplexu administrativních budov, kde strávil noc. Střízliv už bohužel nevěděl jak zpět a jak vypověděl, má dnes kšeft za tři stovky o který by nerad přišel. Pomocí nastavovacího žebříku mu byl umožněn odchod do zaměstnání. (Pak že o svátky makaj jenom hasiči).

---------------------------------------------------

25. 12. 2004 – 19:16, Praha 9, Kolbenova. Jednotka HZS Praha ze satalické stanice likvidovala dvěma C proudy požár dřevěné zahradní chatky v zahrádkářské kolonii. Požárem byla chatka o rozměrech cca 4 × 4 m zcela zničena. Příčina vzniku požáru nebyla zjištěna.

--------------------------------------------------

Dne 26. 12. 2004 v 13:40 byli hasiči informováni o požáru ve sklepě rodinného domu v obci Slavkov. Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Slavkov a Strání. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo požáru ve sklepním prostoru. Konkrétně se jednalo o kotelnu a přilehlá místa na uskladnění tuhých paliv. Hasiči rozvinuli několik proudů vody a požár uhasili. Hasičům se podařilo zásahem zamezit rozšíření požáru do okolním místností, garáže a celého domu. Z garáže, která slouží jako autodílna, hasiči společně vytlačili opravovaný osobní automobil a plynovou svářecí soupravu. Ve sklepních prostorách museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích a k odvětrání použili přetlakovou ventilaci. Před příjezdem jednotek se snažil majitel domu požár sám uhasit. Při pokusu o hašení se nadýchal kouře, a proto musela být na místo přivolána zdravotnická záchranná služba. Lékařem nabídnuté ošetření a jednodenní pozorování v nemocnici odmítl proti podpisu. Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uh. Hradiště bylo místo ohledáno. Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru bylo samovznícení hořlavých materiálů v těsné blízkosti kotle na tuhá paliva. Šlo především o požár papíru a hadrů od olejů, které majitel používal v autodílně a svojí nedbalostí je uložil blízko kotle. Současně však byly stanoveny ještě další vyšetřovací verze, které se prověřují. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit hodnoty rodinného domu za 2 mil. Kč.

--------------------------------------------------

Muž, jehož ohořelé tělo našli v pátek policisté a hasiči v Praze 6 v ulici Nad Manovkou, se udusil kouřem z hořícího jídla. Mluvčí pražských hasičů Václav Hladík řekl, že pětatřicetiletému muži začaly hořet potraviny při vaření. Oheň poškodil kuchyň. Když v místnosti došel kyslík, uhasl.
Kouře si všimla mužova manželka, která kolem poledne přivolala policii a hasiče. Požár způsobil škodu asi 30 000 korun. Podle Hladíka vyjížděli pražští hasiči o Štědrém dnu celkem ke 20 případům, z toho k pěti požárům, jež způsobily škodu za 35 000 korun. Ostatní případy nebyly závažné, šlo nejen o technickou pomoc, ale také o plané poplachy.
Sdílet