Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení hasičů v garážích mrakodrapu ve Zlíně

Dne 27. 12. 2004 v 09:00 byl vyhlášen požární poplach a cvičení v garážích budovy 21 ve Zlíně.

Na simulovaný požár osobního auta ve společných garážích přijela jako první jednotka profesionálních hasičů podniku Mitas a.s.. Dva hasiči v dýchacích přístrojích zahájili útok proti požáru s cílem lokalizovat místo a zabránit rozšíření požáru do příjezdu dalších jednotek. Při zásahu oba utrpěli zranění, pro které si nedokázali sami pomoci.

Asi po deseti minutách přijela na místo jednotka profesionálních hasičů ze stanice ve Zlíně. Pro věrohodnost záchrany svých kolegů v prostředí se špatnou viditelností si hasiči nasadili přes hlavy kukly s otočeným hledím. Prakticky poslepu byli nuceni vniknou do prostoru garáží, po vodním vedení najít své kolegy a zachránit je. Celý prostor garáží byl silně zakouřen a hasiči se orientovali pouze po hadicích vodního vedení.

Cvičení simulovalo reálnou možnost požáru v prostorách patrových garáží v centru Zlína, a také možnost zranění hasičů při zásahu. Cvičení bylo sledováno odborníky na výcvik a získané poznatky budou přeneseny do výukových přednášek pro ostatní hasiče.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet