Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči dostali pod stromeček novou techniku

Dne 27. 12. 2004 byl na tiskové konferenci HZS Zlínského kraje představen nový zásahový vůz hasičů ve Zlíně a Kroměříži.

Za značného zájmu médií byl dnes dopoledne představen novinářům zcela nový zásahový vůz profesionálních hasičů. Dva vozy pro kombinované zásahy na podvozku Renault byly přivezeny v předvečer Štědrého dne do Zlína a Kroměříže. Představení se za HZS Zlínského kraje ujal ředitel odboru IZS a služeb kpt. Ing. Hynek Marák.

SPECIÁLNÍ AUTOMOBIL POŽÁRNÍ, CISTERNOVÁ AUTOMOBILOVÁ STŘÍKAČKA, CAS 24 RENAULT Midlum 4×2, jak zní oficiální označení vozidel, byla hasičům předána po prvotní prohlídce v autorizovaném servisu. Obě vozidla je nutné nejdříve podrobit všem nutným legislativním povinnostem a zaregistrovat je. Do skutečných zásahů budou vozidla nasazena na přelomu ledna a února příštího roku. Do té doby se musí auta zajet a jejich řidiči se musí naučit ovládat novou techniku.

Vozidla byla pořízena z investičních prostředků Ministerstva vnitra ČR, prostřednictvím Generálního ředitelství HZS ČR. Celková nákupní cena obou vozů je 10,7 mil. Kč.

Vozidla mají zvýšený výkon motoru a nadstandardní výbavu. Ta spočívá především v novém vybavení výkonným hydraulickým vyprošťovacím zařízením, výkonné čerpadlo s možností použití středotlakého i vysokotlakého proudu vody, včetně kombinovaných technik hasebních prostředků, teleskopická anténa s osvětlovací rampou a výstražným světelným zařízením a pod.

Vozidla jsou určena pro šestičlennou posádku schopnou zvládnout za podpory vozidla nejen požáry, ale i vyprošťování při dopravních nehodách, technické zásahy a pomoci nebo záchranné události.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


Pozn. Podobné „překvapení“ čeká i pražské hasiče. První ze tří vozů Mercedes Atego je již v Praze, další přijdou brzy. Nové auto dostanou i chemici a vyšetřovatelé, oba také Mercedesy. Podrobnosti brzy přineseme.
Sdílet