Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chtěl být hasič, stal se žhářem

Za úmyslné založení nejméně pěti požárů poslal ve středu pražský městský soud čtyřiadvacetiletého dobrovolného hasiče Roberta Frančeho na pět let do vězení. Nařídil mu také ústavní léčbu.

Franče založil například požár v pražské budově tiskárny Naše Vojsko či ve skladu papírových rolí v Praze 6. „Oheň na mě působí tak, že v tom vidím tu práci a pomoc, mám rád, když se toho mohu zúčastnit,“ popisoval u soudu Franče, který se podílel na hašení některých požárů, které způsobil.

Proč požáry sám zakládal, však vysvětlit nedovedl. „Vůbec jsem si neuvědomoval, co dělám,“ tvrdil. Podle psychiatra trpí Franče pyromanií. Mladý muž menší zavalité postavy byl již v roce 2003 odsouzen za šíření poplašné zprávy ke 180 hodinám prospěšných prací. Na lince 158 hrozil výbuchem bomby na náměstí ve Zbečně na Rakovnicku. Trest již vykonal, soud tak na něj dnes musel hledět jako na netrestaného.

Franče byl ohrožen sazbou od osmi do 15 let, soud však přihlédl k tomu, že v době páchání trestné činnosti měl podle psychiatra sníženou schopnost se ovládat. „Nižší trest by již byl nepřiměřeně mírný,“ vysvětlila výměr trestu soudkyně Jaroslava Lišková. Státní zástupce se s trestem spokojil, advokát si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, zda podá odvolání. V závěrečné řeči však sám navrhoval ústavní léčbu a co možná nejnižší trest odnětí svobody. Franče se hasičskému řemeslu obdivoval již od dětství, od deseti let byl v požárnickém kroužku. Toužil se stát profesionálním hasičem, to se mu ale nepodařilo. Prý proto, že byl v době, kdy se na místo ptal, plný stav. Je ale možné, že překážkou byl i jeho velmi malý vzrůst. Podle posudku psychiatra trpí nepochybně pyromanií, tedy patologickým zakládáním požárů. Před aktem prožívá napětí, po něm uvolnění doprovázené až slastnými pocity, popsal pyromanii expert. Franče sice jakékoli slastné pocity popírá, to však podle odborníka diagnózu nevyvrací.

Dokonce i Frančeho obhájce je přesvědčen o tom, že obžalovaný na sebe neřekl lékařům vše. „Asi měl strach, možná je to sebeobrana,“ uvedl advokát. Trestní senát se řídil návrhem psychiatra a kromě vězení uložil Frančemu také ústavní léčbu. Jeho pobyt na svobodě by nyní mohl být podle znalce nebezpečný. Porucha osobnosti zvaná pyromanie podle psychiatrů není vyléčitelná, lze ji ale korigovat léky a cílenou psychoterapií. „Lze ji udržet v mezích sociální únosnosti,“ uvedl znalec. Franče si s ohněm poprvé zahrával ve Zbečně v restauraci U Tatíčků. Povolil ventil u propanbutanové láhve a unikající plyn zapálil. „Něco uvnitř mě nutilo, abych to zapálil, neumím to vysvětlit,“ popsal soudu motiv činu.

Začínající požár poté sám nahlásil a pomáhal hasit. Škoda nevznikla téměř žádná, stejně jako o něco později při požáru suché trávy poblíž chatové osady či ohni v listí v lesním porostu. Horší následky způsobil Franče dvěma letošními požáry, které založil měsíc po sobě v areálu bývalé tiskárny Naše Vojsko ve Vlastině ulici v Praze 6. V objektu pracoval jako strážný.

V únoru vhodil sirku do skladu na role papírů, v březnu zapálil zapalovačem knihy v regálu. Škoda překročila částku deset miliónů korun, při druhém požáru, který založil kolem poledne, navíc Franče ohrozil životy desítek zaměstnanců.

Zdroj: Novinky.cz

Požáry které měl způsobit:

24. 10. 2003 – v průjezdu restaurace U Tatíčků ve Zbečně povolil Robert Franče matici propanbutanové lahve a zapálil plyn. Vznikl požár, ale hasičům se podařilo ho včas uhasit.

27.2. 2003 – Obžalovaný zapálil louku u Sýkořic na Rakovnicku. I tam hořelo asi na třiceti metrech čtverečních, ale hasiči přijeli včas,

14.11. 2003 – Mladík vložil zapálenou cigaretu do listí v chatové osadě na Rakovnicku. Rozhořel se oheň, který uhasili vlastními silami chataři.

2.2. 2004 – Franče cvrnkl zapálenou sirku mezi role papíru v tiskárně Naše vojsko v Praze, kde pracoval jako hlídač. Shořela elektroinstalace a klimatizace, škodu vyčíslil majitel objektu na 600 tisíc.

1. 3. 2004 – Žhář řádil podruhé v komplexu budov tiskárny Naše vojsko, který hlídal. Tentokrát zapálil knihárnu, která vyhořela. Vznikla škoda 10 milionů korun na knihách a strojích.
Sdílet