Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Novinka od Tesly má homologaci

Na letošním Pyrosu představila firma Tesla-Holomý novou nízkoprofilovou zábleskovou rampu řady VxL. Nyní je již homologována a objevuje se v prodeji.

Navštívili jsme proto firmu Mandi která je jedním ze zástupců Tesly abychom se s touto novinkou blíže seznámili. První dojem byl velice dobrý. Řemeslné zpracování je na velmi vysoké úrovni, existuje mnoho variant a tak je rampa použitelná pro všechny počínaje policií, přes záchranné služby až po hasiče. Je vidět že vývojáři z Tesly si s ní vyhráli do detailů.

Rampy jsou nyní homologovány pro modrou barvu dle EHK 65, homologace oranžové se připravuje.Ho­mologace je dokončena rovněž pro transparentní verzi v modré barvě – čiré kryty a zabarvené optické systémy uvnitř. Rampa je dále ve všech verzích homologována dle EHK 10 (EMC) a EHK 26 (vnější výčnělky). Osazení optických systémů je možné doplnit o přídavná LED světla – prozatím pouze na základě konkrétního požadavku zákazníka z důvodu vyšší ceny komponentů. Pro rampu Tesla vyvinula dvojzábleskový měnič s příkonem 34W pro každý maják. V případě osazení pouze 2 vnitřními přídavnými světly jsou záblesky vnitřních přídavných světel synchronní, při osazení 4 vnitřními přídavnými zábleskovými světly (tzn. 2 dopředu + 2 dozadu) jsou 2 světla ve stejném směru asynchronní. Střední díl s reproduktorem je možné nahradit např. opálovým modulem s prosvětleným nápisem a reproduktor umístit např. do motorového prostoru. Rampa je z hlediska ovládání kompatibilní se stávající VNK/VSK a elektronickými sirénami, tzn. že ve většině případů je možné nahradit starou rampu novou VxL. Na rozdíl od staršího typu rampy VNK/VSK nyní není použit konektor ze spodní strany rampy, kabeláž je vedena přímo dovniř rampy, kde je připojena na sběrnici s plochými konektory.

Střední kryt bude čirý, černý, nebo „mléčný“, nebo bude možnost vyrobit jej v různých barvách (např. modrý, oranžový, červený). Na tento střed se dá umístit samolepící nápis. Kryt je celoplastový, jsou použity materiály, které jsou odolné proti povětrnostním vlivům. Základna je eloxovaná hliníková s vysokou pevností. Polykarbonátové kryty jsou stabilizované proti UV záření. Rampa se dodává se zábleskovými majáky viditelnými z 360 stupňů. Střední díl se dá místo barevných krytů využít v čirém provedení k tomu, aby se do něj dal umístit nápis z LED světel. Nápisy jsou standardní, jsou s možností různých proměn (až 16 volitelných textů) a jsou buď jednořádkové nebo dvouřádkové, zrcadlové, v češtině, němčině, angličtině, italštině, dokonce i v azbuce a mnoho dalších variantách. K těmto nápisům, nebo i samostatně, lze využít nabídky přídavných LED světel opět v různých barvách, takže např. na vozidlo pro dálniční policii by bylo možné dát celý čirý kryt, na krajích by mohly být stroboskopy s modrým filtrem, dopředu i dozadu LED nápis „Stop/Policie“, k tomu dozadu žluté LED přídavné světla a dopředu modré.

Snaha o zaoblené tvary se povedla, na ostré hrany zde nenarazíte. Viditelnost je opravdu skvělá, jak jsme se mohli sami přesvědčit. Díly jsou nekorodující, váhově je rampa značně odlehčena. Vzhledem k tomu, že se jedná o stavebnici, je firma schopna vytvořit maják na míru pro každého zákazníka. Ohledně výšky (pouhých 10 cm!!!) jen taková malá poznámka: nejen, že oproti výše uvedenému předchozímu typu je o plných 6 cm ! nižší, ale i v porovnání s konkurencí je na tom lépe (např. Hella OWS, ATV apod.). Zároveň však zmenšením rampa neztratila nic na dobré světelnosti ve srovnání s řadou „VxK“ BSB.

Základní provedení rampy VxL:
1. základní osazení rampy 360st majáky s dvojitým zábleskem
 – volitelně
a) přídavná vnitřní halogenová světla
(osazení dopředu, popř. dozadu)
b) přídavná vnitřní záblesková světla s dvojzábleskovým měničem
(osazení dopředu, dozadu nebo oběma směry)
c) osazení 2 reproduktory 100W
(od šířky 1362 mm)
 – vč. reproduktoru šířky 972, 1092, 1192, 1362, 1492 mm
 – bez reproduktoru od šířky 876mm
 – dva repro od šířky 1362 mm

2. verze se čtyřmi 360st majáky
 – vč. reproduktoru od šířky 1192mm

3. zábleskové rampy s vestavěným diplejem (přední, zadní nebo oba směry)
a) jednoúčelový displej STOP … vč. reproduktoru od šířky 972 mm
b) programovatelný LED displej … vč. reproduktory od šířky 1192 mm
maximálně 16 zpráv (i několikaslov­ných)

Celý systém je stavebnicový a je s ním možné pokrýt veškeré požadavky uživatelů VRZ. Pro policejní vozidla Škoda Fabia je vhodná verze VSL 012F BSB 2S 972mm, vybavená:
- 2× 360st dvojzábleskový maják
- 2× LED displej STOP (dopředu a dozadu)
- vestavěné repro 100W
V této variantě jsme ji viděli u Mandi i my a co víc překvapila nás i cena. Ta se pohybuje okolo 25 000 (bez DPH, policejní verze) což je velmi rozumné.

Článek byl připraven ve spolupráci s MANDI a Auto-Švábky u kterých lze tyto rampy zakoupit, a s výrobcem Tesla-Holomý.

MANDI
Auto-Švábky
TESLA-Holomý
Sdílet