Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Světlice do klubů nepatří

Při požáru v nočním klubu v argentinském Buenos Aires zemřelo 149 lidí, dalších 360 bylo zraněno. Podle svědků kdosi uvnitř odpálil silvestrovskou světlici, která zapálila molitanové obložení stropu.

Oheň propukl krátce před čtvrteční půlnocí. Svědci tvrdí, že strop zapálila raketa, jedna z těch, co se před příchodem Nového roku ve velkém množství prodávají na ulicích v celé Latinské Americe. Střela podpálila molitanové obložení stropu, od něhož se oheň rychle rozšířil.

Propukla panika, každý se snažil co nejrychleji dostat ven. Mnohým se to nepodařilo a v hustém kouři omdleli. „Mysleli jste jen na to, že zemřete,“ popsal prožitou hrůzu mladík Federico. Požár se podařilo rychle uhasit, uvnitř ale zůstaly desítky lidí. Televize ukázala záběry těl mladých lidí, která záchranáři vynesli před klub. Zoufalí rodiče přijeli hledat své syny a dcery, když se jim po tragédii neozvali. Sanitky rozvezly na tři sta šedesát zraněných do čtrnácti nemocnic.

Spekuluje se o tom, zda nebyly zamčené nouzové východy a lidé se tak nemohli dostat ven. Starosta argentinské metropole Anibal Ibarra zatím nepotvrdil ani přesnou příčinu požáru s tím, že čeká na informace od hasičů. „S lítostí potvrzuji, že zemřelo 149 lidí. Město nepamatuje tak závažnou událost,“ prohlásil městský zdravotní rada Alfredo Stern v televizi.

Zdroj: iDnes, Novinky
Sdílet