Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

14 měsíců za smrt deseti zvířat

Čtrnáct měsíců si podle úterního verdiktu bruntálského soudu odsedí šestatřicetiletý muž z Holčovic na Bruntálsku za to, že způsobil požár zdejší konírny. Při něm v obrovských bolestech uhořelo osm koní, hříbě a štěně vlčáka.

Bývalý zaměstnanec místního podnikatele, kterému objekt patřil, konírnu zapálil cigaretou při návratu z restaurace. Kromě vězení mu soud nařídil náhradu škody ve výši přes jeden milión korun a ústavní léčbu, protože v něm znalkyně odhalila sexuální úchylku voyerismus a nevyloučila ani začínající pyromanii. Jednoznačný úmysl ale soud neprokázal. Seník a přilehlá stáj v Holčovicích lehly popelem letos 2. ledna asi dvě hodiny po půlnoci. Pacoň celý předchozí večer popíjel s kamarády v místním baru. Poté, co vypil sedm desetistupňových piv a tři rumy, se svěřil kamarádům s tím, že se nemůže smířit s výpovědí, kterou mu majitel konírny dal.

„Měl jsem vztek, protože mi dal výpověď před Vánocemi,“ řekl Pacoň před soudem. Zároveň připustil, že požár mohl při návratu z restaurace v opilosti způsobit, ale neudělal to prý schválně. „Byl tam sníh a já jsem si myslel, že nedopalek zhasne. Je mi moc líto, co se stalo, nikdy bych neublížil zvířatům,“ dodal. Znalkyně z oboru psychatrie u soudu při minulém jednání uvedla, že Pacoň trpí skrytou sexuální úchylkou. „Obžalovaný trpí sexuální deviací, zrakovým slídičstvím, tedy voyerismem. Je to porucha sexuální preference, která se projevuje pozorováním osob nahých či svlékajících se,“ řekla znalkyně. Právě ona soudu navrhla, aby obžalovanému nařídil ochrannou ústavní léčbu. Upozornila také na to, že Pacoň při odchodu z restaurace patrně sledoval mileneckou dvojici, která mířila do rekrační chaty, nacházející se nedaleko konírny. Založením požáru tak podle znalkyně mohl kompenzovat svoji frustraci z toho, že se sexuálně neukojil. Soud ale ani takový motiv neprokázal.

Majitel koní, kteří podle znalců zahynuli v obrovských bolestech, je přesvědčen, že jeho bývalý zaměstnanec mu majetek zapálil úmyslně. „Všechno shořelo během velice krátké doby, takže podle mne byl oheň založen na více místech,“ řekl poškozený podnikatel.

Zdrj: Novinky.cz
Sdílet