Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Uhlí zapálilo kůlnu i střechu

Požár přístavku a části střechy rodinného domu v obci Lechotice. Dne 12. 1. 2005 v 00:41 hod. byli hasiči informováni na tísňové lince 150 o požáru domu v obci Lechotice.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Holešově se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů z obcí Lechotice a Zahnašovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že místní jednotka dobrovolných hasičů zasahuje proti požáru přístavku rodinného domu, který sloužil jako skladiště na tuhá paliva.

Hasiči společně rozvinuli několik proudů vody s cílem lokalizovat požár. Uvnitř přístavku došlo k rozsáhlému požáru uskladněného uhlí a dřeva. Požár se rozšířil na střechu a částečně zasáhl i střechu rodinného domu. Zásahem se podařilo zabránit zničení větší části domku a uchránit tak další majetek.

Hořící uhlí a dřevo vyvíjelo obrovské množství dýmu, a proto museli hasiči používat dýchací přístroje. Postupně také hasiči lokalizovali hořící uhlí a hlavně dřevo, které bylo po částech vynášeno ven a dohašováno. Rozebrána byla také střešní konstrukce přístavku k zabránění dalšího šíření požáru. Likvidační a dohašovací práce byly ukončeny až v šest hodin ráno.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Požár zničil uskladněné dřevo i uhlí, celý přístřešek a část střechy rodinného domu. Příčinou vzniku požáru bylo s největší pravděpodobností samovznícení starého uskladněného uhlí. Staré brikety zde byly uloženy nejméně pět let a do kůlny pronikala vlhkost. Při rozebírání místa požáru bylo ohnisko nalezeno ve spodních vrstvách uskladněného topiva. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč.


kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet