Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od popelnice chytla chalupa

Chalupa v Liberci vyhořela kvůli nedopalku v plastové popelnici.Ilus­trační foto.

Roubená chalupa v Liberci-Karlově vyhořela ve čtvrtek kvůli doutnající cigaretě, nasypané s ostatními nedopalky do plastové popelnice. Popelník vyklopil do popelnice majitel zničeného domu předtím, než odešel pryč. Požár způsobil škodu 300.000 korun.

„Od popelnice chytila kůlna a z ní se plameny dostaly na střechu,“ uvedl mluvčí HZS Libereckého kraje Svatopluk Štěpnička. Zbytky chalupy jsou podle něj neobyvatelné a potřebuje velkou rekonstrukci.
Lidé z okolí hořícího domu volali hasičům až ve chvíli, kdy plameny pronikly střechou a šlehaly skrz ni ven. Hasiči vyjeli k ohni před 10:45 a nevěděli, jestli uvnitř někdo není. Do hořící chalupy proto vběhli v dýchacích přístrojích a prohledali ji. Nikoho však naštěstí neobjevili.
„V místnostech jsme neměli mnoho času, strop a další části domu při požáru padaly,“ dodal velitel zásahu. Hasiči rovněž vynesli z chalupy tři propanbutanové lahve a zabránili výbuchu. Rozebrali také konstrukce hořícího domu, používali přitom sekyry a trhací háky. Na místě zasahovalo pět sborů – jeden profesionální a čtyři dobrovolné. Požár zlikvidovali před 13:00.
Sdílet