Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Austrálii je uhašeno

Hasiči v Jižní Austrálii zdolali požáry, nyní hrozí rabování.Ilus­trační foto.

Obyvatelé poloostrova Eyre ve státě Jižní Austrálie se už nemusejí obávat požárů, které si tento týden vyžádaly devět lidských životů a které se hasičům podařilo zdolat teprve po čtyřech dnech. Nyní mají větší strach ze zlodějů, kteří by si mohli vzít na mušku jejich majetky. Podle agentury AP s tím počítá i policie a již ve čtvrtek začala podnikat příslušná opatření.
Nejhorší požáry za posledních více než dvacet let vypukly v oblasti poloostrova Eyre, ležícím asi 400 kilometrů západně od jihoaustralské metropole Adelaide, v pondělí. Kromě devíti obětí bylo přes 110 lidí zraněno a v plamenech přišlo o život také na 30.000 kusů dobytka. Ničivý živel pohltil rovněž 83.000 hektarů travnatých ploch a zemědělské půdy.
Z 12 domků, které tvořily obec White Flat, zůstaly stát pouze tři. Například Shirley Tucknottové se podařilo opustit svůj dům těsně předtím, než jej pohltily plameny. Neuniklo jim však několik stovek jejích ovcí a skotu.
Teď se žena s dětmi vrátila na svůj majetek, když se hasičům ve čtvrtek pozdě večer konečně podařilo oheň zdolat. Mezitím co prohlížela trosky, na pozemek přijelo podezřelé vozidlo. Jakmile však řidič zjistil, že jsou na něm lidé, rychle zase odjel. Shirley hodlá přespávat v maringotce na pozemku, aby jej ochránila před zloději.
Během dneška zatím zprávy o rabování potvrzeny nebyly, sdělil nejmenovaný mluvčí policie.
Práce mají stále dost i hasiči, kteří se snaží zajistit, aby se uhašené plameny znovu nezačaly šířit. „Přestože je požár pod kontrolou a v příštích dnech čekáme příznivější počasí, provádíme preventivní protipožární opatření,“ vysvětlil mluvčí.
Sdílet