Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Budou brněnští hasiči brzy ve vlastním?

Hasiči již nechtějí platit Brnu za své sídlo vysoké nájemné.

Hasiči nechtějí Brnu platit vysoké nájemné za využívání svého sídla v Lidické ulici. Budova patří městu a hasiči za ni ročně platí nájemné 3,5 milionu korun. Letos mají od Brna slíbenou třímilionovou dotaci. Hasiči tak městu platí na nájemném více, než od něj dostávají.
„Situaci lze vyřešit tím, že nám město objekt přenechá za nemovitosti, které za to zdarma získá od státu. Již se o tom jedná,“ řekl dnes ČTK šéf jihomoravských hasičů Zdeněk Vlkojan.
Objekt v Lidické ulici je sídlem brněnského hasičského sboru a je v něm také krajské operační středisko využívané integrovaným záchranným systémem. V budově jsou i garáže s cisternami a hasiči ji využívají mnoho let. Za to ale musí městu platit nájem.
Problémy by měly skončit po výměně nemovitostí. Za hasiče nyní s vedením Brna jedná Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Město původně chtělo objekt dát hasičům bezplatně, později ale projevilo zájem o některé objekty patřící státu.
„Teď je problém v tom, že mnohé nemovitosti, o které má Brno zájem, jsou zatíženy různými právními nesrovnalostmi. Nyní je již vše pouze otázkou času,“ doplnil ředitel. Upozornil, že vleklá jednání stojí hasiče nemalé peníze. Pokud neskončí ještě letos, budou stát hasičský sbor dalších 3,5 milionu korun.
Sdílet