Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Překvapení řidiči, v zimě sněží

Jako každou zimu se řidiči nepřizpůsobili výkyvům počasí. Sněhová kalamita měla na svědomí mnoho nehod. Několik dnešních, které si vyžádaly zásah hasičů ve fotografiích.

24.leden, 14.06 – Praha 22, Novosibřinská

Jednotka HZS Praha zajistila proti vzniku požáru místo po dopravní nehodě nákladního automobilu Volvo, s návěsem, který se převrátil na bok. Jednotka dále přečerpala motorovou naftu z poškozené nádrže do náhradních nádob, odlehčila návěs od nákladu a vrátila vozidlo zpět na kola pomocí dvou jeřábů. Při nehodě byl poškozen rozvod el. energie u rodinného domu, příčinu nehody šetří PČR.
---------------------------------------------------------------------------

Dne 24. 1. 2005 v 15:20 hod. byli hasiči požádáni policií o pomoc při havárii dvou autobusů na Petrůvce. Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jeřábem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve stoupání na Petrůvku došlo k havárii dvou autobusů. Jeden autobus sjel mimo vozovku ve střední části a druhý autobus v horní části stoupání. Oba autobusy tvořily překážku v silničním provozu a bylo nutné je co nejdříve dostat zpět na silnici. Nikdo z přepravovaných cestujících v autobusech nebyl zraněn.

Hasiči pomocí navijáku autojeřábu vytáhli první autobus ve střední části. Horní autobus byl téměř současně vytažen za pomoci nákladního auta zn. Tatra. Po celou dobu zásahu byla vozovka uzavřena policií do zprovoznění obou jízdních pruhů. Během zásahu pracoval na místě také posypový vůz správy a údržby silnic, který se snažil před otevřením vozovky posypat celý promrzlý úsek silnice solí a snížit tak následky sněhové kalamity. Na tomto známém a problematickém úseku silnice pomáhali i dobrovolníci s traktory a pluhy.

Během uzavírky byla doprava odkláněna policií. Pod stoupáním na Petrůvku se shromáždila skupinka čekajících motoristů, včetně autobusu a cisterny.

----------------------------------------------------------------------------

Dne 24. 1. 2005 v 07:50 hod. byli hasiči informováni přes tísňovou linku 112 o dopravní nehodě v Litenčicích. Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Morkovicích-Slížanech s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k tragické havárii osobního auta zn. Opel, které havarovalo mimo vozovku do budovy trafostanice. K havárii došlo pravděpodobně už v brzkých ranních hodinách, ale pro zranění si nemohla osádka vozu včas přivolat pomoc.

Hasiči museli na místě zasahovat se speciální vyprošťovací technikou, kterou byl zachráněn spolujezdec. Ten kromě zranění utrpěl i silné podchlazení a po vytažení byl na místě předán do péče lékařů zdravotnické služby. Po prvotním ošetření byl převezen do nemocnice k hospitalizaci. Následkům těžkých zranění však při havárii podlehl řidič auta. Poškozenou trafostanici odpojili od proudu pracovníci energetické společnosti.

Po zadokumentování události bylo hasiči vyproštěno z vraku auta i tělo řidiče. Další okolnosti případu a celé havárie šetří nadále Policie ČR Kroměříž.
Sdílet