Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sněhové závěje zkomplikovaly zásah hasičů

Jeden z objektů sousedící se Špindlerovou boudou v Krkonoších zachvátil v pátek ráno požár.1.2. Nové fotografie.

Na hřebenech Krkonoš hoří od dnešního rána vedlejší budova známé Špindlerovy boudy. Objekt oheň zřejmě zcela zničí. V budově spalo asi 15 členů personálu boudy a všem se podařilo utéci do bezpečí, řekl provozovatel boudy Martin Hank.

Hasiči se k budově zpočátku nemohli přes několikametrové závěje na silnici vůbec dostat a zarazili se několik stovek metrů před boudou. Nakonec jim cestu prorazila fréza narychlo povolaná ze Špindlerova Mlýna, mezitím ovšem hasiči natáhli dálkové vedení vody.

V hořící třípodlažní budově byly vedle pokojů pro personál i sklady. „Lidem shořely osobní věci. Škody nedokážu nyní odhadnout,“ řekl Hank. O deset metrů vedle stojící hlavní objekt Špindlerovy boudy s asi 80 ubytovanými rekreanty oheň nezasáhl.

S ohněm v asi patnáctistupňovém mrazu stále bojuje šest jednotek hasičů. „Nyní hoří uvnitř objektu mezi stěnami a stropy. Začalo hořet zřejmě v přízemí, příčinu neznáme,“ řekl operační důstojník trutnovských hasičů. Nejvíce hasičům práci zkomplikovaly velké závěje, které jim nedovolily přijet až k budově a začít hned hasit.
Špindlerova bouda leží v sedle pod Velkým Šišákem na hlavním hřebeni Krkonoš ve výšce 1262 metrů nad mořem. V hlavní budově je asi 130 lůžek ve dvou až čtyřlůžkových pokojích.

V budově bydleli zaměstnanci hotelu Špindlerova bouda, kterých je asi dvacet. Za strachu před šířícími se plameny vyskákali někteří z oken a nestačili se ani obléknout. Městský úřad ve Špindlerově Mlýně chce pro ně uspořádat sbírku na osobní věci.

Pravděpodobnou příčinou požáru by mohl být pokus rozmrazit vodovodní trubky letlampou. Předběžná škoda je vyčíslena na 2 milióny korun. Majitel hotelu je v současnosti údajně na dovolené na Kanárských ostrovech
Sdílet